- Det kan man si. Det er starten på en ny æra med den neste generasjonen med norske kampfly på norsk jord, sier oberst Hans Ole Sandnes, som er sjef for Luftving 132 og stasjonssjef ved Ørland flystasjon.

Fredag fra klokken 15.57 til klokken 15.59 landet Norges tre første F-35 på Ørland flystasjon og norsk jord for første gang.

Det er et symbolsk startskudd for en ny epoke i Ørland flystasjon sin historie, Luftforsvarets historie, og hele Forsvaret, der F-35 skal bli en bærebjelke mange deler av norsk forsvarsevne er tuftet på.

Komme i gang

Et stort presseoppmøte og noen heldige flyspottere sto sammen med representanter fra Luftforsvaret og det norske F-35 programmet for å ta imot tre amerikanske piloter fredag ettermiddag.

- Vi har sett frem til dette øyeblikket lenge. Nå blir det godt å komme i gang med arbeidet på flyene. Det gjelder selvsagt for oss her på Ørland flystasjon, men det er også et politisk nivå, beslutningstakere og andre i hele Luftforsvaret som har jobbet frem mot denne dagen i lang tid, sier Sandnes.

Klargjøring

Nå skal de norske F-35 flyene stå på bakken og gå gjennom en mottakskontroll de nærmeste dagene. Planen er at to av dem blir å se i lufta den 10. november når den store markeringen for at flyene har kommet til Ørlandet på årsdagen for Luftforsvarets opprettelse.

- Den 10. november blir en særdeles flott dag. Hele den kommende uken blir en hyggelig og god uke. Temauka kommunen arrangerer vil gi en meget god ramme for ankomsten av de nye kampflyene, sier Sandnes.

- Nå skal vi ivareta flyene og arbeidet med dem starter med en gang. Forsvarsmateriell er en viktig støttespiller for arbeidet fremover.

Et Seaking helikopter gjør heder på de tre nyankomne kampflyene med en overflyving. Foto: Jakob Ellingsen

- En ære og et privilegium

Den amerikanske piloten Brian «Bandski» Bann fikk oppdraget med å levere det første amerikanske fly. Etter over ni timer bak spakene tok han seg tid til å snakke med pressen.

- Det var en god flight. Det tok rundt ni timer i lufta. Det er fint og kjølig her, ikke 32 grader som i Texas. Det er vidunderlig å være her, sier Bann.

- Den vanskeligste delen av turen var nattflyvingen i omtrent fem timer, sier han, og understreker at han mener flyet er verdens beste fly å sitte bak spakene i.

- Så dere noen russere?

- Vi så ingen russere. Vi så bare norske F-16. Vi tok noen bilder med dem og det var artig. Det er en god følelse å være med på å levere stafettpinnen videre fra fjerde til femtegenerasjonsfly. Det er en ære og et privilegium å få være en del av det, sier Bann før han skal ta av seg flydrakten for å få spist et skikkelig måltid etter en lang dag på jobb i cockpiten.

Foto: Jakob Ellingsen

Ukeslang feiring

Mandag begynner Ørland kommunes fredsuke i forbindelse med ankomsten av våre nye kampfly.

Representanter fra Ørland flystasjon inntar Ørland kulturhus for å fortelle om hva de gjøre, og hvilke erfaringer de har gjort seg som del av det norske forsvaret i ulike foredrag.

I de påfølgende dagene vises kinofilmer med et militært tilsnitt, konserter og utstillinger i løpet av uka. Torsdag arrangerer Næringsalliansen på Fosen Fosenmøtet, der ulike næringsaktører, politikere og alle andre som ønsker kan lære mer om selve F-35 flyet, og mulighetsrommet for Fosen som skapes av den store nasjonale investeringen her.

Det hele avrundes på fredag med den formelle markeringen fredag 10. november, som overføres direkte til Ørland kulturhus for alle og enhver.

- 10. november er også første gangen take-off fra norsk jord med norske F-35 piloter vil finne sted, sa nestkommanderende i Luftforsvaret og tidligere sjef på Ørland flystasjon, Aage Lyder Longva tidligere denne uka, med forbehold om vær og at flyene er klare til bruk.

Mange fosninger, og ikke minst ørlendinger, er spente på å høre lyden av F-35. Den hører man virkelig når flyene tar av.

.

Foto: Jakob Ellingsen