Tidligere hadde kommunestyret mulighet til å beslutte å ikke feie eller føre tilsyn med fyringsanlegg i fritidsboliger. Denne bestemmelsen er ikke videreført i Forskrift om brannforebygging som trådte i kraft 1. januar 2016 og som er vedtatt i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. De kommunene som har benyttet denne unntaksbestemmelsen må nå kartlegge alle fyringsanlegg som brukes til oppvarming av byggverk.

Skal evalueres

Dette er altså ikke noe kommunene selv har bestemt, men en forskrift fra sentralt hold og som utføres av de som har brann og redningstjenesten i den enkelte kommune.

Etter at Indre Fosen vedtok å innføre hyttefeiing har nå innbyggerne fått den første regninga i posten.

- Ut fra antall hytter i kommunen ble det beregnet 400 kroner pluss moms for feiing i Rissa, opplyser Ivar Asbjørn Fallmyr på teknisk etat. Han påpeker at dette skal være selvkost, og at det vil bli gjort en evaluering om dette er riktig sum.

- I forhold til ordningen med feiing er det bedre at de som har noe å spørre om tar kontakt direkte med TBRT, som skal gjøre jobben, i stedet for å ringe kommunen, oppfordrer Fallmyr.

Det er Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) som gjør jobben i Indre Fosen og vi tar kontakt for å få litt mer klarhet i hva dette dreier seg om.

Nettside

Kari Storli hos TBRT henviser til infobrevet som alle har mottatt og TBRT sin nettside der en rekke vanlige spørsmål og svar er listet opp.

Feietjenesten som skal utførers på hytte- og fritidseiendommer skal finansieres etter selvkostprinsippet.

I infobrevet fra TBRT står det blant annet:

«TBRT, feieravdelingen håndterer feiing på vegne av sju kommuner, dette gjelder både feiing av bolighus og hytter/fritidsboliger. Vi har jobbet en del for å skaffe oss oversikt over hvor mange fritidsboliger dette gjelder, og har så vidt kommet i gang med jobben. Feiing og tilsyn skal utføres etter behov, men det vil ta tid før vi har kommet rundt til alle og får fastlagt behovet. Det kan derfor hende at du får faktura før vi har vært hos deg. Varsel om feiing sendes ut på sms i god tid før planlagt feiing og tilsyn. Vi ber deg legge inn ønsket telefonnummer for varsling på servicevarsling.no eller Altinn. Vi bruker ellers telefonnummer som ligger på telefonkatalogen.

Feiing og tilsyn i hytter og fritidsboliger er vedtatt innført for å redusere brannrisikoen og skal hjelpe deg å sikre at du og dine, samt eiendommen er så brannsikker som mulig».

Spørsmål og svar

På TBRT sine nettsider er det også listet opp noen spørsmål og svar om feiing på fritidseiendommer:

  • Når kommer dere?

Vi startet med en testgjennomføring høsten 2016. Det var i Kneggsundveien i Rissa, Gjetdalsveien i Oppdal og Bjørklivegen i Klæbu.

Resten av hyttene er planlagt å besøke i løpet av 2017 – 2019

  • Må jeg ha stige?

Ja, dette er opplyst i infoskrivet og vil presiseres nok en gang i varselet ”feieren kommer”

  • Hvilket krav er det til stigen?

Samme krav som ved boliger.

  • Hvilken forskrift er det som sier at dette skal gjøres nå?

Det står i infoskrivet. Forskrift om brannforebygging - §17

  • Hva skjer med de avvik vi eventuelt har?

På samme måte som ved avvik i boliger. De registreres og følges opp av oss.

  • Finner vi tilbakemeldingsskjemaet på nett?

Det ligger på vår hjemmeside og er også vedlagt på slutten av dette dokumentet.

  • Jeg har ikke fritidsbolig, den er registrert som enebolig. Jeg bruker den som fritidsbolig, trenger jeg å fylle ut skjemaet da?

Ja, eiendommen er registrert som fritidseiendom i matrikkelen og hvis dette ikke stemmer må du henvende deg til kommunen hvor eiendommen ligger.

  • Hva mener dere med behovsprøvd?

Feie- og tilsynsbehovet blir risikovurdert og behovsprøvd av feieren ut fra funn og tilstand på fyringsanlegget, samt fyringsvaner, brukshyppighet.

  • Kommer dere hvert år? Hvorfor ikke?

Fra årlig til hvert 8. år (ut fra behovsprøving)

  • Er dette brevet send ut til bare meg eller til alle som eier hytta?

Brev er sendt ut til den eier som står i matrikkelen.

  • Hvor skal jeg skrive på ekstra informasjon?

Bruk baksiden av registreringsskjemaet.

  • Jeg feier selv, så dere trenger ikke komme

Vi kommer selv om du feier selv. Vi skal også gjennomføre et tilsyn. Dette er på samme måte som ved boliger. Opplys til feieren når hun/han kommer om at du har feid selv, slik at de kan ta det med i beregning angående sotmengde.

  • Jeg bruker hytta bare på sommeren, kan dere ringe meg i mai og avtale tidspunkt?

Opplys om slike ting i registreringsskjemaet, men vi kan ikke love at vi kan besøke alle bare på sommeren.

  • Vi har flere hytter, hvilken hytte gjelder dette brevet?

Dette står i infobrevet at det gjelder ”eiere av fritidsboliger i Trondheim, Malvik, Klæbu, Rissa Leksvik, Oppdal og Rennebu.

Lag et registreringsskjema på hver hytte og send inn dette til oss.

  • Hvorfor står det ikke spørsmål om hvilken type skorstein jeg har?

Det vil bli registrert av feieren når vi kommer.