Skandobs er et felles rapporteringssystem for store rovdyr i Skandinavia på internett, men kan også lastes ned på mobiltelefon.

Del observasjoner eller sportegn

Møter du gaupe, jerv, brunbjørn eller ulv i sommer, eller kommer over spor etter disse artene, kan du kjapt og enkelt dele observasjoner av de store rovdyrene.

- Skal du ut på tur i den norske naturen i sommer, så håper vi at du har Skandobs-appen klar på smarttelefonen. Med den kan du kjapt og enkelt dele observasjoner av de store rovdyrene, eller av spor og andre sportegn etter dem, opplyser Henrik Brøseth, fagansvarlig i Rovdata i en pressemelding.

Innmeldte observasjoner fra publikum er en viktig kilde til informasjon i overvåkingen av de store rovdyrene i Skandinavia, som er gaupe, jerv, brunbjørn og ulv.

- Kan gi viktig informasjon

Sjansen er nok større for at du kommer over spor enn at du ser selve dyret, men også slike observasjoner kan gi viktig informasjon.

- Mange velger å bruke tid ute i naturen om sommeren, og trår da inn i leveområdene til de store rovdyrene. Med det øker også sjansen for å gjøre observasjoner av dyrene, og ikke minst av spor. Vi håper at publikum i både Norge og Sverige deler synsobservasjoner av dyrene eller spor og andre sportegn etter dem i Skandobs, sier Brøseth.

Overvåkingen utføres gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.