- Nå venter vi på at de lovpålagte fristene for å klage går ut så kommunens nye reguleringsplan stadfestes. Vi har satt i gang planer og regner med å legge ut området for salg på vårparten, sier Roger Holmgren i Nordlunden Utvikling til Fosna-Folket.

Torsdag ettermiddag vedtok kommunestyre i Ørland kommune reguleringsplanen for Nordlund med et enstemmig vedtak.

Prosessen har vart helt fra 2015, men nå virker ting å falle på plass for et stort nytt boligområde ved Austråttlunden.

- Kompromiss

Plansjef Thomas Engen i Ørland kommune redegjorde for fremgangen i prosjektet fra forslaget om boliger i området kom i 2015.

- Planarbeidet har tatt veldig lang tid. Det har vært en lang prosess. Dette området er en del av det som vil falle inn under en ny hensynssone rundt Austrått. Derfor har det vært gode og sammensatte kompromiss med mange parter, blant annet Fylkesmannen, som gjør at planen er blitt slik den foreligger, sier Engen til kommunestyret.

Færre boliger

Tidligere i prosessen har beboere i det grensende Skankegrenda/Skogly vel uttalt til lokalavisa at de håper kommunen kan gi dispensasjon slik at de kan bygge færre boliger enn tre boenheter per dekar, som har vært kravet fra regionale myndigheter.

Fylkesmannen har ønsket en høyere utnyttelsesgrad enn kommunen. Ørland har fått aksept for noe færre boliger enn de regionale myndighetene har ønsket, slik at utbyggeren minimum må bygge 2,75 boenheter per dekar, ikke 3,0 slik fylkesmannen originalt krevde.

Skolevei

Nordlund ligger under fire kilometer fra de nærmeste skolene. Da forutsetter myndighetene at gang- og sykkelvei er hovedtransport til nærskolene.

- Ellers må kommunen dekke kostnader til transportering, sier Engen.

Statens vegvesen har krevd at det må etableres et «trafikksikkert tilbud for myke trafikanter langs fylkesvei 231 fra avkjørsel til Skankegrenda og til krysset ved Balsnesvegen, i tillegg til strekningen langs Fylkesvei 235 mellom Balsnesvegen og Opphaug skole» for å sikre skoleveien.

Vegvesenet vil ikke godkjenne nye veglys på strekningene som tilstrekkelige trafikksikkerhetstiltak.

Hensyn

I og med at Nordlunden ligger tett opp mod historiske kulturlandskapsverdier rundt Austråttlunden, har Ørland kommune jobbet tett med fylkeskommunen for å finne løsninger som kan føre til utbygging i området.

Fylkeskommunen har blant annet stilt krav til fargene på husene i området, slik at det nye boligfeltet ikke blir veldig synlig i landskapet.

-Fasademateriale skal være trepanel malt i mettede naturfarger. Det er ikke tillatt med sterke farger som gir stor kontrastvirkning, heter det i planbestemmelsene.

Avklaringer

Holmgren sier det er salget og etterspørselen som bestemmer når spaden blir satt i jorden, igjen forutsatt at den nye reguleringsplanen ikke klages inn men blir stadfestet.

- Jeg blir overrasket om vi klarer å selge alle de over 80 boligene i ett. Det er sannsynlig at det blir to, tre eller fire byggetrinn. Det må avklares hvem og hvordan rekkefølgebestemmelsene iverksettes rent praktisk, sier eiendomsutvikleren.

Glade

- Det er klart vi er glade for at planen nå har gått gjennom en annengangsbehandling. Det er vi svært fornøyde med, selv om det har tatt uforlatelig lang tid, sier Holmgren.

- Vi regner med at dette blir et attraktivt boligområde med godt bomiljø for et Ørland som er i vekst, sier Roger Holmgren.