Kurs i musikkteknologi er et nytt tilbud ved kulturskolen, og innbefatter to kategorier. Studentene kan velge fordypning i arbeid lydstudio, eller lyddesign-og komponering til audiovisuelle medier og scene-filmmusikk/vignett/reklame/radio/band/lyddesign, teater/musikkproduksjon.

- Musisk og mediefaglig fokus

- Tilbudet har både et musisk og mediefaglig fokus, der det er opp til eleven å velge vinkling, forklarer Foshaug.

Skolen er nødt til å henge med musikk-og mediebransjen, som i de siste ti årene har endret seg enormt, understreker han.

- Nye digitale verktøy og instrumenter for musikk-og mediebransjen har eksplodert. Nye krav og roller krever utvikling i alle instanser som jobber med faget. I dag forventes det at journalister bør beherske å jobbe med lyd, og ikke bare tekst og bilde. Mediehusene har i dag behov for journalister som behersker audioviduell produksjon, sier Foshaug.

DAW- digital audio workstation

Kurset som nå tilbys, åpner portene til lydverdenens mest brukte software- som pro tool, logic pro, cubase, garageband og mer. Det overordnede begrepet er DAW.

Tilbudet er for barn, ungdom og voksne som ønsker å fordype seg i musikk-og lydteknologi rettet mot medier og musikkproduksjon.

- Undervisningen tilpasses elevens ønsker, og læreplan skreddersys ønsker og mål, sier Foshaug.

- Ikke forventet

Da Foshaug kom flyttende til Bjugn, hadde han ikke forventet seg et topp moderne lydstudio.

- Nei, det hadde jeg ikke forventet av kulturskolen. Dette er bransjestandard. Det å ha slikt utstyr og ikke bruke det, er en skam, sier han.

Med dagens teknologi trenger man ikke lenger reise for å få spilt inn musikk, vanlige folk kan selv gjøre et opptak digitalt og så kan for eksempel en gitarist i USA legge på sitt bidrag. Det tar bare noen sekunder å sende ei fil, forteller Foshaug.

Det kan virke skummelt med alle disse knappene, men ifølge Foshaug så er det slett ikke uoverkommelig.

Nå er han spent på hva folk på Fosen tenker om det nye tilbudet, og om de vil benytte seg av det.

- Hvis vi greier å få lært opp ungdommen, så har vi jo også behov for folk med den slags kunnskap her i kulturskolen, vi ønsker flere som kan jobbe med og beherske dette. Jeg tror også det vil gi et løft for de som både synger og spiller. Mange kommer seg ikke i gang, og det ser kanskje ved første øyekast litt skummelt ut med alle disse knappene, sier Foshaug og viser til miksebordet i studio.

- Men hvis man lærer seg en ei linje, så kan man alle, legger han til.

- Med denne digitale globaliseringen så kan man på et vis snakke samme språk, uavhengig av om man sitter i Bjugn, Texas eller Bulgaria, sier kulturskolerektor Bjørnar Harøy, og nikker bekreftende til uttalelsen fra kollega Foshaug.

- Trenger ikke være noen stor musikkstjerne

- Vi kan også sette lyd til animasjon. Vi kan velge å ha teknologisk fokus, men man trenger ikke å være noen stor musikkstjerne. Det som er viktig er å lære seg stemningsleiet, analysere stemningen, sier Foshaug.

Det er åpenbart at han vet hva han snakker om. Bård har selv gått i lære hos Frode Fjellheim, som har komponert filmmusikken til Walt Disneys suksessfilm Frost. Lydfaget er noe som ikke får den statusen det fortjener, mener Foshaug.

- Jeg har vært rundt og besøk mange skoler, lydfaget er nok som et slags femte hjul på vogna, det handler mest om bilde og tekst. Men man får aldri en god video uten god lyd. Tenk deg Harry Potter; skru av musikken, du..

- Vi må ikke bli hengende etter bransjen. Som kulturskole har vi et ansvar i å hjelpe folk til å øke nivået, og vi kan være med på å løfte lokalmiljøet, sier Foshaug.

- Hjertelig velkommen

Om det er barn, unge eller voksne som er nysgjerrige på det nye tilbudet, så anbefaler Foshaug å komme innom på besøk for å ta en titt.

- For de som er usikre, så er det bare å komme innom se på rommene og utstyret, hjertelig velkommen på kaffe og en liten innføring. Men det kan lønne seg å være litt kjappe, jeg har hørt rykter om at det allerede er noen som har meldt sin interesse, og selv om vi har noen ledige plasser så er det ikke ubegrenset med plass, sier Foshaug.