- Forsvarsministeren står selvsagt fast på sitt ønske om å finne en god løsning for lærings – og arbeidsmiljøet for elever og lærere ved Hårberg skole, og at Forsvarsdepartementet vil betale prisen det koster å bygge en ny skole med tilsvarende kapasitet, sier statssekretær Øystein Bø til Fosna-Folket.

Merket vedtaket

Han legger til at Forsvarsdepartementet har merket seg vedtaket i formannskapet i Ørland kommune torsdag, der et samlet formannskap ikke vil akseptere en reduksjon i kjøpesummen ut fra beregninger av såkalt nåverdi.

Fra 128 til 96 millioner kroner

Forsvarsbygg har i forhandlinger med kommunen om kjøp av Hårberg skole satt opp et regnestykke som viser at det vil koste knapt 128 millioner kroner eks. mva. å bygge en ny tilsvarende skole. Kommunens krav var nesten fem millioner kroner høyere. Det som har skapt harme blant lokalpolitikerne er at Forsvarsbygg har estimert et fradrag i kjøpesummen på 31,8 millioner kroner ut fra ulike kriterier. Dermed blir kjøpesummen redusert til 96 millioner kroner, som er langt under det politikerne i Ørland kan akseptere.

Lovnad fra ministeren

Forsvarsminister Ine Marie Etiksen Søreide (H) høstet jubel da hun i august besøkte Ørland og kunngjorde at Forsvarsdepartementet ville gi kommunen full kompensasjon for støyutsatte Hårberg skole.

- Vi betaler kostnaden for å bygge en ny skole av tilsvarende størrelse, var ministerens budskap. Dette viser også lokalpolitikerne til, når de avviser tilbudet fra Forsvarsbygg om en kjøpesum på 96 millioner kroner.

Så snart som mulig

- Som det fremgår av rådmannens innstilling til formannskapet, har kommunens administrasjon og Forsvarsbygg forhandlet frem en omforent løsning. Dette har vi forholdt oss til. Denne løsningen baserer seg blant annet på prinsippene i vederlagsloven, som legger opp til fradrag for reduserte kostnader som vil følge av en helt ny skole med mer rasjonell drift og lavere vedlikeholdskostnader. Formannskapet ønsker å se bort fra dette.  Beregninger viser at kostnadene for en ny skole ligger i spennet 100 til 130 mill. kroner. Enigheten mellom Forsvarsbygg og administrasjonen i Ørland kommune er på 120 mill. kroner inkludert momskompensasjonsytelse for merverdiavgift. Jeg forventer nå at Ørland kommune og Forsvarsbygg møtes så snart som mulig for å drøfte hvordan dette,  basert på de prinsippene som er gjengs i håndteringen av slike saker, kan tas videre, sier statssekretær Øystein Bø.

- Haster for oss

Varaordfører Finn Olav Odde (Sp), som torsdag ledet formannskapsmøtet der man drøftet tilbudet fra Forsvarsbygg, roser Bø og Forsvarsdepartementet for å respondere raskt på vedtaket som ble fattet torsdag. Samtidig understreker han at det haster for kommunen å få løst floken med Forsvarsbygg, da alle parter har som utgangspunkt at en ny barneskole skal være klar til å ta imot elever fra skolestart i 2017, samme høst som de første kampflyene av typen F-35 ankommer Ørland.

Forsvarsbygg ønsker ikke å kommentere vedtaket i Ørland formannskap før man har fått oversendt referat fra kommunen.