Kommunal- og moderniseringsdepartementet bekrefter i hovedsak de støygrenser Ørland kommune har vedtatt i reguleringsplanen for Ørland hovedflystasjon.

Etter at Ørland kommune vedtok reguleringsplanen leverte Forsvarsbygg innsigelser på flere punkter, blant annet de støygrenser kommunen vedtok. I desember 2014 ble saken sendt til departementet for avgjørelse.

95 flere boliger kan bli innøst

Innsigelsene knyttet til støy er av kommunal- og moderniseringsdepartementet delt inn i tre hovedpunkter.

Det første omhandler krav til utendørs støynivå for eksisterende bygninger utenfor planområdet. Her har kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanners (H) departement bestemt at de støygrensene kommunen vedtok, og som er strengere enn de Forsvarsbygg ønsket, skal bli gjeldende. I praksis kan dette bety innløsning av 95 flere boliger i rød støysone enn det Forsvarsbygg ønsket.

«Den godkjente reguleringsplanen innebærer at alle boliger i den såkalte røde støysonen vil få tilbud om innløsning», heter det i departementets avgjørelse.

Bekrefter innendørs støygrense

Det andre punktet dreier seg om krav til innendørs støynivå. Også her får kommunen medhold ved at Sanner stadfester kommunens bestemmelse om at lydklasse C skal være krav for innendørs støy, men at lydklasse D kan aksepteres hvis tekniske eller kost-nyttevurderinger tilsier dette. Departementet mener derimot ikke at det er nødvendig dispensasjonsbehandling for avvik fra lydklasse C.

Utgangen av 2019

Det siste punktet knyttet til støy omhandler kravet til innendørs støy i boliger der det tilbys innløsning, men eier velger å avslå dette. Her bekrefter Sanner støygrensen som kommunen vedtok i reguleringsplanen, men endrer tidspunktet for gjennomføring av tiltak der innløsning avslås. Kommunen hadde satt krav om at tiltak skulle vært gjennomført innen utgangen av 2017, og eventuell innløsning være gjennomført innen utgangen av 2018. Her har departementert satt at tiltak og innløsning skal være sluttført senest innen utgangen av 2019.

Ikke gang- og sykkelvei eller våtmarkspark

Ørland kommune hadde også lagt inn krav om gang- og sykkelvei på strekningen Uthaug - Hårberg samt etablering av våtmarkspark som rekkefølgesbestemmelser i reguleringsplanen. På disse punktene får kommunen ikke medhold fra departementet.

Jan Tore Sanner sier at det har vært en både viktig og vanskelig sak for departementet  å avgjøre innsigelsene til reguleringsplanen for Ørland hovedflystasjon.

- Viktige nasjonale interesser

- Det er viktige nasjonale interesser knyttet til den nye kampflybasen. Når det gjelder støy så er det hensynet til folks helse og trivsel som har veid tyngst, sier statsråd Sanner.

Glad for skoleløsningen

Jan Tore Sanner er også glad for at Forsvarsdepartementet har tilbudt kommunen en god løsning for kjøp av Hårberg skole. Han sier at det var dialog mellom hans departement og forsvarsdepartementet før forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide sist torsdag besøkte Ørland og sa at hun ønsker å betale kommunen samme pris som kostnaden for en ny tilsvarende skole.

Kan ikke ankes

- Vår beslutning vedrørende reguleringsplanen er endelig. Det er derfor vi har valgt å bruke litt tid på å finne gode løsninger, avslutter kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

LES HELE AVGJØRELSEN FRA KOMMUNAL- OG MODERNISERINSGDEPARTEMENTET HER!