Onsdag skal amerikanske soldater fra United States Marine Corps (USMC) øve i Vågan skytefelt i Bjugn. Det skal skytes fra standplassen på Nes, og området det skal skytes mot er sør for Tristein.

Der skal det skytes med FIM-92 Stinger, som er et bakke til luft-missil, som er forhåndslagret i Norge. Om alt går etter planen skal droner sendes ut og skytes ned av totalt ti varmesøkende missiler.

– Ikke brukt på en del år

Siste gang skytefeltet ble benyttet var i mai 2004. Da ble missilsystemet Robot 70 utprøvd, opplyser luftvernoffiser major Michael Baas Bottenvik-Hartmann ved Ørland hovedflystasjon.

– Feltet har ikke blitt brukt på en del år. Grunnen til at det ikke har blitt brukt, er blant annet omstillingen i Forsvaret og at systemer har blitt utfaset. Nå er nye systemer på vei inn igjen. At det er amerikanerne som tar det i bruk igjen, er tilfeldig, sier Michael Baas Bottenvik-Hartmann.

Han forteller at rundt 20 amerikanske soldater vil delta på øvelsen, og at mellom 10 og 15 norske soldater er en del av sikkerhetsapparatet. Planen er at skytingen vil pågå fra 13-tiden onsdag, og om alt går som planlagt vil skytingen være over på et par timer.

– Planen er at de skal fly inn styrkene fra Værnes med CH-53 (helikopter, journ. anm.), forklarer majoren.

– Første gang

Salmar holder til like ved der skytingen vil foregå.

– Vi har hatt et kjempesamarbeid med Salmar når det gjelder risikovurderingen. De er også en del av sikkerhetsorganisasjonen, forklarer Bottenvik-Hartmann.

I tillegg til Michael Baas Bottenvik-Hartmann, er major Trygve Rushfeldt med i planleggingsledelsen.

– Etter det jeg kjenner til, er det første gang disse missilene skytes i Norge.

Les også: Sentrale politikere til Bjugn for å diskutere skytefelt-strid