Fosna-Folket skrev i mars om misnøye med de støydempende tiltakene som var utført på boliger på Brekstad. Støygruppa har sett på flere hus de mener det er blitt gjort dårlig arbeid på, følger nå opp flere saker med misfornøyde huseiere.

- Skremmende

- I følge fagfolk så er dette ikke vanskelige tiltak. Ut i fra de skadene vi har sett, så er det tydelig at Forsvarsbygg har inngått en kontrakt med et firma som bruker ufaglærte arbeidere, det er skremmende, sier Raanes.

- Det er synd at det som nå egentlig er en kjempegladsak med å pusse opp Ørlandet for én milliard kroner skal bli slik som dette, det motsatte, sier Raanes.

I kveld, tirsdag skal det holdes et stort informasjonsmøte om utbyggingen på Ørland flystasjon, støy og arbeidet i kommunen.

- Trekker konklusjon på sviktende grunnlag

Tore Strand, daglig leder i Byggmester Strand avviser at firmaet bruker ufaglærte arbeidere.

- Vi har en blanding av fagarbeidere og hjelpearbeidere på prosjektene på Ørland, og det ser ut for oss som at Støygruppa Ørland her trekker en konklusjon på sviktende grunnlag. Hvis noen kritiserer oss for å ikke bruke fagarbeidere er dette direkte feil, sier Strand til Fosna-Folket.

Sjef for Forsvarsbygg kampflybase, Olaf Dobloug sa mandag til Fosna-Folket at Forsvarsbygg sammen med Ørland kommune skal ta en befaring med grundig gjennomgang av arbeidet som er blitt gjort.

Mistenker ikke sosial dumping

LOs koordinator ved Forsvarsbygg kampflybase Roar Aas sier de har vært ute og sjekket forholdene på prosjektene Byggmester Strand arbeider på i Ørland.

- Vi var på en runde i mai. De fikk da pålegg om at stillasene måtte utbedres. Det var ikke fare for å falle ned, men det var noen mangler. Dette er nå ordnet, forteller han.

Aas sier LO vil følge opp prosjektene Byggmester Strand jobber på i samarbeid med Forsvarsbygg.

- Vi har ingen mistanke om at det foregår sosial dumping her. Vi har sjekket boforholdene til arbeiderne. De var helt kurante. Det er heller ikke mistanke om at noen er underbetalte eller at det er noen galt med kontraktene. Jeg har selv pratet med dem. Men vi skal gå etter dette mer nøyaktig. Vi er på ballen, opplyser Aas.

- Norskkurs

Et moment LO og Forsvarsbygg skal følge opp, er kravet om at fem prosent av arbeidstimene på prosjektet skal være lærlingetimer. Aas forteller videre at det er krav om at kommunikasjonen mellom de som utfører støyisoleringen og huseieren skal kunne foregå på norsk.

- Akkurat hvordan dette løses i praksis, vet jeg ikke, men Byggmester Strand er etter det jeg kjenner til i ferd med å kurse flere i norsk, sier Aas.

Han anslår at 5-6 av Byggmester Strands 18 ansatte som er i Ørland, snakker bra norsk.

Fosna-Folket stilte også Aas følgende spørsmål per epost:

«Støygruppa i Ørland mener Byggmester Strand åpenbart benytter ufaglærte arbeidere i og med skadene på husene. Har dere undersøkt dette?».

Aas svarte at de ikke hadde sjekket dette.