- Det er en viktig sak med støytiltak, vi har jobbet med det en god stund nå og kommet et godt stykke på vei. Det var noe feil på utførelsen i starten, men vi mener det er kontroll på dette nå, sier Olaf Dobloug, sjef for Forsvarsbygg kampflybase.

Til Adresseavisen sier Dobloug at det nå er gjort noen mindre endringer i kontrakten, som følge av klager.

- Tar dette med største alvor

Dobloug vil ikke tallfeste klagene som er mottatt, men forteller at det er sørget for tettere oppfølging av arbeidet. Det som nå skjer er at det skal gjøres en grundig gjennomgang og befaring, forteller han til Fosna-Folket.

- Jeg har ikke tall på det, dette er noe vi nå må gjøre en gjennomgang på. Det vil alltid være noe, men det skal ikke være mye. Det er selvfølgelig særlig følsomt når det er inne i hjemmet til folk, sier Dobloug.

- Hvordan vil dere nå gå frem?

- Vi har fått en henvendelse fra kommunen, og skal gjøre en grundig gjennomgang. Så fort vi får det til skal vi ha et møte, og så tar vi en befaring og ser på det. Vi tar dette med største alvor, og skal ta en grundig gjennomgang for å se om vi må gjøre eventuelle endringer, sier Dobloug.

- Byggefirmaet Byggmester Strand AS har fått skarp kritikk for kvaliteten på arbeidet som er blitt gjort, vil det kunne bli aktuelt for Forsvarsbygg å vurdere å kansellere kontrakten og finne en annen løsning?

- Vi mener at det ikke er så alvorlig, så hittil har vi ikke vurdert det, sier Dobloug.

Det går nå mot ferdigstilling av flere hus, og huseierne skal kunne føle seg trygge på at arbeidet er gjort på en riktig måte, forteller han.

- Flere hus nærmer seg ferdigstilling, og det er Forsvarsbygg som går gjennom og kontrollerer bygget ved ferdigstilling. Vi skal ha den diskusjonen med entreprenør, det skal grunneier slippe, sier Dobloug.

Støygruppa følger opp

I mars var Fosna-Folket med Lars Arne Raanes fra støygruppa til en av boligene der det er gjennomført støydempende tiltak. Mens deler av arbeidet tilsynelatende så bra ut, så man ved første øyekast at andre ting langt fra var gjort slik det skulle vært. Dette gjaldt blant annet omramming av vinduer, der arbeidet er gjort slik at det raskt vil bli fuktinntrenging med følgende råte. Beslag som skal lede vann ut fra treverket var også montert feil.  Huseieren fortalte da om at det var vanskelig å kommunisere med arbeiderne som har utført jobben, da det bare av og til bare var én norsktalende tilstede. Huseier reagerte også på at arbeiderne ikke hadde tilgang til en arbeidsbrakke med spiserom og toalett, men måtte benytte slikt i boligen de har støyisolert.

Lars Arne Raanes i Støygruppa Ørland forteller til Fosna-Folket mandag at de nå følger opp fem-seks saker etter henvendelser fra misfornøyde huseiere.

- Vi har ikke fullstendig oversikt da vi ikke får innsyn i hvor tiltakene foregår, men vi følger nå opp fem-seks saker. Vi hadde et møte med Forsvarsbygg for litt i underkant av to uker siden, da spurte vi om hvor mange prosjekter som var ferdigstilt. Vi fikk da til svar at ett hus var signert og overlevert, og at flere begynner å nærme seg ferdigstilling, sier Raanes.

Han viser til samme sak som Fosna-Folket omtalte i mars.

- Det skulle ta to-tre uker. Det er en spesiell sak, men det er ikke en unik sak i forhold til tidsbruk. De ser feilene, men setter likevel inn feil vinduer og dører. Den tida huset er en byggeplass, er en belastning for huseier. Hvis byggeperioden blir på tre uker slik det er tenkt, så er jo det helt fint. Men ikke når det går månedsvis, sier Raanes.

- Det må stilles krav til arbeidet

Raanes forteller at støygruppa har sett mye dårlig arbeid, som arbeidslaget synes er greit. Han viser til at støygruppa har en god dialog med Forsvarsbyggs byggeleder, men hevder å bli holdt på en armlengdes avstand i dette prosjektet. Nå må det stilles krav til arbeidet som utføres, mener gruppa.

- Daglig leder i Byggmester Strand sier at det ikke er noe feil på det som er overlevert, og det har han rett i. Men gjentatte feil forlenger byggeperioden og det blir en merbelastning for huseier. Det må nå derfor bli stilt krav til at det gjøres riktig første gang, sier Raanes, og oppfordrer publikum til å komme på folkemøtet på Ørland kultursenter tirsdag.

- Vil ikke gjenta seg i fremtiden

Daglig leder i Byggmester Strand, Tore Strand sier mandag til Fosna-Folket at firmaet nå har tatt tak i flere ting rundt støyisoleringen av boligene.

- Det er beklagelig at enkelte arbeidere har brukt huseiers WC, dette endres nå og vil ikke gjenta seg i fremtiden.  Enkelte ventilgjennomføringer skal utbedres da de ikke er montert med riktig helning. Vi er pålagt å utføre støytiltak i henhold til vår kontrakt med Forsvarsbygg selv om dette i enkelte tilfeller kan avvike fra huseiers ønsker, sier han.

Firmaet fra Sandefjord er tildelt kontrakten på omtrent femti hus som skal støyisoleres, og har igangsatt tiltak på 25 boliger så langt.Daglig leder viser til at arbeidet som er utført er i henhold til kontraktens beskrivelse.

- Vi leverer i henhold til vår kontrakt med Forsvarsbygg. Kvaliteten på arbeidene er bra, men vi har hatt noen utfordringer, blant annet med ventilgjennomføringer.

Når det gjelder endringer som er blitt gjort på bolig, er disse blitt gjort i etterkant og som tillegg til kontrakten, påpeker Strand.

- Meget få entreprenørfeil

Strand er ikke enig i at det er store feil på mange av boligene.

- Jeg tenker at huseiere ikke klarer å skille mellom entreprenørfeil og feil i kontrakten. Det er meget få entreprenørfeil på husene og eventuelle feil rettes før tiltak overtas av huseier.

Strand forklarer at arbeidet går bedre nå enn i starten, slik Dobloug nevner. Han bekrefter også at det har vært problemer med for få norsktalende på arbeidslagene.

- Det stemmer at arbeidene går bedre nå enn i starten. Vi hadde for få norsktalende håndverkere i starten, dette er rettet opp, forteller Strand.

- Frykter du at Forsvarsbygg vil kansellere kontrakten med deres firma og velge en annen løsning?

- Det finnes ikke grunnlag for kansellering da vi utfører tiltakene i henhold til kontraktens beskrivelse, sier Strand.