«Lyset fra nord til sør» er en trøndersk-provencalsk kunstutstilling i Trøndelag i juni 2017. Først blir den å finne i lokalene til Austmann Bryggeri på Trolla i Trondheim. Fra og med tirsdag Dette er en gjenvisitt fra en tilsvarende kunstutstilling med samme tittel i Salon-de-Provence i 2015 (La Lumière du Nord au Sud, på fransk).

Felles trekk

Formålet med utstillinga, ifølge Sørensen, er å styrke de kulturelle båndene mellom Trøndelag og Provence, to regioner med både tydelige fellestrekk og klare forskjeller. Fellestrekkene omfatter kunstnerisk spennende lysforhold samt klare regionale identiteter som avspeiles både innen kunst og ved at både Trøndelag og Provence har tydelig posisjon som sterke matregioner. Gjennom framvisning av både trønderske og provencalske kunstnere i fellesskap, ønsker de å engasjere publikum i en kulturbasert dialog mellom regionene.

– Mange trøndere kjenner Provence som et feriemål, og med utstillingen håper vi å kunne åpne døra til bedre kjennskap til provencalsk kultur, sier Sørensen.

Kunst

Kim L'Orange Sørenssen fra Trondheim fikk sitt første oppdrag som fotograf i Nepal, der han dokumenterte dyrelivet. Siden har Kim hatt en rekke utstillinger både i Norge og utenlands med dokumentarfoto om truede kulturminner i Tibet, Afghanistan, Kina og Burma. Han har også dokumentert ekstremt tett sameksistens mellom mennesker og grizzlybjørn i Tlingit-indianernes hjemland i Canada. I 2014 dokumenterte han folkemordet mot Rohingya-folket i Burma.

– Den siste tida har jeg beveget meg fra dokumentarfoto i retning av kunstfoto, forteller Sørensen.

På denne utstillingen viser han analoge bilder av bruene over Nidelva. Tatt med film og framkalt og kopiert i mørkerom.

– Uansett hva slags fotografering jeg driver med, så forsøker jeg alltid å formidle en ukjent historie eller små, visuelle detaljer som ellers får lite oppmerksomhet. Mitt fotografiske prosjekt er å dele: se hva jeg så, sier Sørensen.

Lokale

Stokkøyas egen Edvine Larssen er et relativt ferskt fjes der ute. Damen kommer opprinnelig fra Mosjøen og er utdannet fra skulpturlinja ved Kingston University i London hvorfra hun gikk ut i 2001. Deretter har hun studert ved Kunstakademiet i Trondheim  og CCA Kitakyushu i Japan. Ved utgangen av året leverer hun også en doktorgrad i Norsk program for kunstnerisk utviklingsarbeid ved Kunstakademiet i Trondheim NTNU.

Larssen arbeider for tiden med et nytt omfattende prosjekt som åpner i desember ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Trondheim. Edvine Larssen mottok i 2017 et toårig arbeidsstipend fra Billedkunstnernes vederlagsfond. Nå er hun altså bosatt på Stokkøya hvor hun er i gang med bygginga av sitt framtidige atelier.

Blanding

Billedkunstner Tove Kristiane Storm er født i Trondheim, utdannet ved Statens Håndverk og Kunstindustriskole i Oslo og en tilsvarende høyskole i Geneve, Sveits. I dag bor hun i Provence.

Josée Coquelin kommer fra vestre del av Paris. Hun er en samisk inspirert kunstner som ble uteksaminert I 1991. Sia da har hun hatt mange utstillinger i heimlandet, og hun har etablert et spesielt forhold til Norge.

Franske Carole Bette fra Val d’Oise in France ble uteksaminert fra Saint Charles Univeristet in Paris. Tildaglig underviser hun I tegning ved Salon-de-Provence, i tillegg til at hun utøver sin kunst. Carole Bette elsker å finne nye måter å uttrykke seg på, og hun deler gjerne sin pasjon for moderne kunst med elevene.

Lysskulpturer

May Lise Hoel er billedkunstner født i 1960 i Trondheim. Hun arbeider hovedsakelig med maleri, acryl på canvas og papir, men også med dyptrykk, collage, etsninger og litografi.

Neste mann ut er kunstneren Jean-Luc Lacroix. Han ble født i Sete, og bor I dag i Salon-de-Provence. Sørensen siterer Lacroix: «Lyset har alltid vært mitt credo, det er lyset som formgir og gir liv til verden».

Inge Pedersen er født i Nordens Paris, Tromsø. Etter endt utdanning med hovedfag i keramikk fra Statens Håndtverk- og industriskole i Oslo, arbeidet han med egne kunstverk samtidig som han var pedagog og førsteamanuensis ved designlinjen på Høgskolen i Akershus. Han har hatt en rekke utstillinger i inn-og utland og flere utsmykkingsoppdrag for offentlige bygg.

Fra den egentlige Paris kommer Sandrine Berthon. Her studerte hun fotografikk, men bor i dag i Provence.

Bygdeboksen har de beste forutsetninger for å huse en utstilling der lyset står i sentrum.