- Vi fikk klar beskjed fra Riksantikvaren. Finner vi ikke en god løsning, så er det én telefon og alt er fredet, sier varaordfører Finn Olav Odde (Sp) til kommunestyret.

Et enstemmig kommunestyre gikk for å fortsette arbeidet frem mot vern i et større området rundt Austrått etter planen som har vært ute på høring.

LES OGSÅ: - Om jeg kunne velge helt selv hadde huset kanskje vært rødt

- Må lage god plan

Birger Austad (H) oppsummerer for kommunestyret at vernet etter planen vil deles inn i to kategorier. Et bestemmelsesområde med juridisk bindende vern, som er større en dagens verneområde, og i tillegg en hensynssone med ulike retningslinjer og krav til aktiviteter i området.

- Bestemmelsesområdet vil gå fra cirka Fitjan og inkludere alt av siktlinjer mot Ottersbo og så videre. Vi må lage en god plan, sier han.

Kontroll

Dersom kommunen ikke gjennomfører en verneplan, kan Riksantikvaren gå for vern etter kulturminneloven. Med planprogrammet kommunestyret vedtok, er det Ørland kommune som sitter i førersetet med begge hendene på rattet, med de regionale og statlige aktørene som høringsparter.

- Vi må se på om vi kan få området på østsiden av veien mot Ottersbo utenfor området. Det vil ha mye å si for utvikling av boligområder i denne delen av kommunen, sier Finn Olav Odde til kommunestyret.