- «Et sterkere vern av Austråttlandskapet skal ikke sette en stopper for alle tiltak eller utvikling av landbruk og annen næring innenfor dette området, men gjøre det mulig å styre utviklingen uten at kulturminneverdiene forringes eller går tapt.» heter det i den nye kommunedelplanen for Austråttområdet som Ørland kommune har lagt ut på høring.

Ørland kommunes arealplan ligger på Kommunal- og moderniseringsdepartementets (KMD) bord etter Forsvarsbyggs innsigelser.

I påvente av den endelige avgjørelsen fra KMD, kan ikke kommunen endre arealplanen ytterligere.

Derfor har Ørland kommune valgt å starte arbeidet med en egen kommunedelplan for Austråttområdet for å styrke vernet rundt kulturskatten Austrått.

LES OGSÅ: Får støtte til unikt prosjekt i Ørland, Bjugn og Froan: - Helt crazy

Verneplan

Riksantikvaren og fylkeskommunen har spilt inn til kommunen et ønske om en ny arealplan i Austråttområdet.

Deler av Austråttborgen er automatisk fredet som kulturminne etter kulturminneloven. Hele Austråttborgen og borggården ble fredet i 1923.

Et landskapsvernområde opprettet i 1975 omfatter Austråttlunden, Austråttborgen og hageanlegget rundt selve borgen.

Nå pågår et arbeid med en landsverneplan som omfatter Austråttborgen, pyramiden og utomhusområdet.

Området innenfor den stiplede linjen består av det gamle Austråttgodset og området rundt Rusasetvatnet og utgjør rundt 15 prosent av landområdet i Ørland kommune. Foto: Ørland kommune

Godset

Ørland og Bjugn var frem til 1870-tallet i hovedsak eid av godseierne med hovedsete på Austrått. Selve herregården, Austråttgodset var på over 10 000 dekar, over ti prosent av Ørland kommunes landareal.

Planområdet for den nye områdeplanen som er ute på høring, omfatter så og si hele godset med gårdsnummer 82 i Ørland kommune. Området rundt Rusasetvatnet er også inkludert, og planen omfatter dermed rundt 15 prosent av landarealet i dagens Ørland kommune.

To nivå

I den gjeldende planen for området rundt Austrått er det avsatt en hensynssone for herregårdslandskapet på Austrått. Der er det retningslinjer for at kommunen skal vektlegge hensyn for kulturmiljø og kulturlandskap i området.

Nå ønsker Ørland kommune å styrke vernet gjennom juridisk bindende bestemmelser for et kjerneområde rundt selve borgen.

I tillegg kommer en hensynssone som dekker store deler av Austråttgodset.

- «Bestemmelser vil, i motsetning til retningslinjer, gi rettslig bindende begrensninger på bruken av arealet ut fra det hensynet som skal ivaretas.» heter det i planutkastet.

Ørland kommune foreslår rettslig bindende begrensninger innenfor det rosa området, med et større hensynsområde i grått på kartet rundt. Foto: Ørland kommune

Ulike kriterier

Kommunen foreslår å dele opp området med juridisk bindende vern i mindre biter med egne bestemmelser tilpasset området.

For eksempel kan småbåthavna, campingplassen, golfbanen, Fitjan og Austråttlunden ha ulike vernebestemmelser for å tilpasse behovene for de ulike bruksområdene og hvordan de fremstår i dag.

Fra land og sjø

I hensynssonen som er tenkt å dekke rundt ti prosent av Ørland kommune vil retningslinjene begrense utvikling som kommer i konflikt med de store nasjonale kulturminneverdiene som Austrått representerer.

- «Det kan innebære krav til at det tas hensyn til viktige siktakser og fjernvirkninger både fra land og fra vann, samt i forhold til historiske ferdselsårer innenfor gårdsnummer 82.» heter det i planutkastet.

- «Det igjen danner rammer for blant annet beliggenhet, volumer, omfang av terrenginngrep, etc. ved detaljplanlegging og utbygging i området.»

Kartlegging

I forbindelse med det videre planarbeidet, skal mange temaer utredes. Blant disse er siktlinjer og visuelle forhold i landskapet, som må kartlegges om de skal hensyntas.

Videre skal eksisterende kunnskap om kulturminner systematiseres for å vurdere hvilke ulike hensyn som bør tas i delområdene ulike steder i planområdet.

Områder som kan være aktuelle for nydyrking, for eksempel i myr skal kartlegges. Det skal også transportbehov for bilvei og gang- og sykkelvei.

Næringslivsbehov og hvilke restriksjoner og muligheter det er for ny bebyggelse skal også kartlegges.

Veien videre

Utgangspunktet for den nye planen er ute på høring frem til 24. januar. Etter dagens fremdriftsplan vil et detaljert planforslag være ferdig i løpet av mai. Så kommer en ny høringsrunde før kommunestyret er ventet å fatte sitt endelige vedtak en gang i løpet av høsten 2018.