- Rusasetvatnet står ferdig. Det er også den første etappen av prosjektet med turstier, turveiene i herregårdslandskapet står ferdig. Da blir det mat, snorklipping, konsert, natur, historie, fugleliv og friluftsliv når vi inviterer til folkefest, sier Gunn Kristin Ørsleie, daglig leder ved Ørland kultursenter.

Lørdag slår Ørland kommune på stortromma når de inviterer til snorklipping og masse aktiviteter for store og små for den formelle åpningen av et ferdig vannspeil og turstier i området.

2000 i uka

Ørsleie forteller at det var Fru Inger selv som demmet opp rundt et lite vann som lå ved foten av Rusasetfjellene. Et vannmagasin for Austrått sin mølle ble bygget opp, og brukt blant annet til å holde gjedde som matfisk.

På 1980-tallet ble vannet tappet ned for å frigjøre areal til jordbruket etter at Ørland kommune fikk sitt drikkevann fra Barsetvatnet i Bjugn gjennom nytt felleskommunalt vannverkssamarbeid.

- Det har vist seg at området vanskelig kan dreneres. Plassen egner seg best som vann, sier Ørsleie.

Området egner seg også for fosninger av den turgående sorten.

- Vi har et tellepunkt ved Rusaset og måleren viser at over 2000 personer passerer akkurat den delen av tursti-nettet hver uke. Noen passerer to ganger på samme tur, mens andre ikke passerer i det hele tatt, sier Ørsleie.

- Det er en formidabel bruk. Ørlendinger har nok ikke vært så mye ute og gått siden 1800-tallet, da de måtte gå langt til skolen, sier kultursentersjefen humoristisk.

Liv

Vannspeilet og turveinettet i herregårdslandskapet er investeringer på rundt 20 millioner kroner totalt. 115.000 kubikkmeter med masse er flyttet ut av området for selve vannflaten. Det tilsvarer over 10.000 lastebillass.

Ørsleie forteller at i stedet for å kjøre bort massene, er de bygget opp som voller langs breddene.

- At man kan gå litt opp i høyden gir bedre utsikt. Det er spesielt flott for fuglefolket som får sett fuglelivet som alt er kommet tilbake. Mange av fuglene som ble observert i vannets storhetstid har funnet veien tilbake, kan kultursentersjefen fortelle.

- Vi har hatt tre par hekkende viper rundt vannet i år. Det har ikke skjedd på fastlandsdelen av Ørlandet på årtier.

På nordsiden av vannet og på de anlagte øyene kan fuglene trekke seg tilbake og få fred og ro, selv om barn bader i nærhet av redningsbøyene langs breddene.

- Det er så artig at fuglelivet har kommet tilbake for fullt så fort. Jeg lurer på om de har Facebook i fugleverdenen. Jeg vet ikke, men fuglene har i alle fall funnet veien tilbake raskt, sier Ørsleie.

Historisk

Restaureringen av Rusasetvatnet er det største prosjektet av sitt slag i Norge. Fylkesmann Brit Skjelbred kommer for å kaste glans over arrangementet, og representanter fra fylkeskommunen og fylkespolitikken skal si noen velvalgte ord.

- Det er morsomt at vi har med oss storsamfunnet. Miljødirektoratet er representert, og det er også NVE, som er en av bidragsyterne til realiseringen av prosjektet, sier Ørsleie.

Hun trekker linjene tilbake til da vannet først fikk liknende bredder som dagens nye utforming. Den gamle strandkanten er synlig langs turveien for å vise frem historien.

- Fru Inger demmet opp vannet. Nå er det tilbake.

Formidling

Ørsleie sier Ørland kultursenter er og har vært opptatt av å formidle den rikdommen som finnes både langs turveiene og rundt selve Rusasetvatnet.

- Formidlingsdelen har vært et lite mantra for oss i hele prosjektet. Det er en stor motivasjon å få frem historien, mangfoldet og naturrikdommen på plansjer så det er lett å få øynene opp for hvor fantastisk det er.

Hun tror det er noe ørlendinger har tatt til sitt bryst.

- Mange kjører til Rusaset for å gå tur med besøkende for å vise frem området. Da har prosjektet truffet godt.

Utekino

Fokuset på formidling til store og små utgjør rammene for lørdagens feiring. Quizløp, fuglesafari, orientering om livet i vannet, orientering om naturen, historien, friluftslivet, fuglelivet står på programmet.

Det gjør også konsert, taler, den omtalte snorklippingen, matservering og utekino.

- Utekino har vi aldri prøvd før. Det går sikkert bra. Det er holdningen fra de ansatte. Vi skal vise Askeladden på fremvisningsutstyr drevet av aggregat, sier Ørsleie.

Hun sier det selvfølgelig er spennende å prøve noe nytt for første gang. Spesielt på et stort arrangement der man er avhengige av å ha været på sin side.

- Kinosjefen er litt spent. Vi får hjelp av Norsk bydekinoer med utstyret. Mye kan skje når man ikke har gjort noe før, men dette skal vi få til, sier Ørsleie.

Hun oppfordrer interesserte til å ta med sitteunderlag eller klappstoler om de ikke vil se film godt plantet på bakken.

- Om utekino er populært, så kan det godt hende vi gjør det flere ganger. Vi utfordrer ørlendinger til å være med på eksperimentet å gi det et forsøk.

Alle bruker

Før sommeren bevilget Ørland kommune midler til å knytte alle grendene til turstinettet som nå står ferdig i herregårdslandskapet. Kart med mulige trasévalg henger på veggene på et av møterommene i kultursenteret.

- Uthaug, Ottersbo, Opphaug, fra Brekstad ut mot Hovde, det er stinettet som er planlagt i fase to. Så får vi se om vi kommer til Grande og Garten og hele veien rundt i fremtiden, sier Ørsleie.

- Det er så artig å se at alle fra bestemor med rullator til de som trener mot konkurranse bruker turstiene. Jeg håper mange av dem blir med på åpningsfeiring på lørdag, sier Gunn Kristin Ørsleie, daglig leder ved Ørland kultursenter.