Denne uken sendte Bjugn kommune ut et internt notat til medlemmene av kommunestyret. I notatet står det at det økonomiske resultatet for 2017 er et mindreforbruk på 10,3 millioner kroner.

Sagt på en annen måte; et overskudd på over ti millioner.

– Dette er veldig gledelig, men ikke overraskende, sier rådmann i Bjugn kommune, Emil Raaen, til Fosna-Folket.

Hovedårsaken til det gledelige resultatet er sunn drift, høyere renteinntekter, lavere rentekostnader og større skatteinntekter.

Da andre tertialrapport ble lagt frem for formannskapet i oktober, viste det et merforbruk på nesten én million kroner.

– Vi forventer at vi kommer ut i balanse ved årets slutt, sa Raaen til Fosna-Folket den gang.

Det fikk rådmannen rett i, og vel så det.

I rene tall viser regnskapet at kommunen gikk 1,3 millioner kroner i driftsoverskudd i 2017. I tillegg kommer et overskudd på til sammen 5,4 millioner som følge av høyere renteinntekter og lavere rentekostnader. Kommunen gikk også 3,1 millioner kroner i overskudd i skatter.

Ekstra buffer

I 2017 besluttet Bjugn-politikerne å ta av kommunens oppsparte driftsfond for å komme seg ut av Robek-lista ett år før planlagt.

– Det står lite i driftsfondet per dags dato, så dette gir oss litt buffer. Det gjør at uventede utgiftsøkninger i fremtida ikke kommer til å gå utover drift og tjenester i kommunen, sier Raaen.

Kommunen har tidligere måttet tåle kritikk for tjenestetilbudet, og fylkesmannens tilstandsrapport viste totalt tre avvik i Bjugn kommuns helse- og omsorgstjenester.

– Dette er ikke et resultat av kutt i tjenester, understreker Raaen.

Raaen erkjenner at målet for en kommune ikke er å skape store overskudd, men en eventuell kritikk om et for stort overskudd, og at dette er penger kommunen burde ha brukt på å bedre tjenestetilbudet, er han rede til å ta.

– Det er bedre å komme ut på rett side og ha noe til overs, enn å komme ut på feil side. Så jeg lever godt med en slik kritikk.

– En god start

Raaen mener at driftsresultatet (avvik på 1,3 millioner) viser at budsjettet var ganske godt, men at det er vanskelig å spå renteutviklingen. Regnskapet viser at renteinntektene ble to millioner kroner høyere enn budsjettert.

– Vi har bra styring nå, og målet er at vi beveger oss mot null i 2018. Jeg vil også benytte anledningen til å rose mine medarbeidere for bra innsats, sier rådmannen.

Årets budsjett er allerede vedtatt av kommunestyret, men som følge av mindreforbruket i 2017 kan det, ifølge Raaen bli aktuelt å saldere.

– Jeg er veldig godt fornøyd. Dette er bra for ansatte, kommunen og innbyggerne i Bjugn. Det er en god start på 2018, sier Raaen.

Regnskapet er nå oversendt til revisjon.

Ros fra opposisjonen

Opposisjonsleder Einar Aaland (H), som har vært kritisk til tjenestetilbudet i kommunen, er godt fornøyd med tallene som ble presentert for kommunestyret.

– Summa sumarum er det utrolig positivt det rådmannen har fått til. Det er selvfølgelig ting å pirke på, og det er jobben vår som politikere. Men rådmannen har satt inn mottiltak på det vi pirker på, og det skjer tiltak. Det er gjort ansvarlige handlinger i en vanskelig og tøff jobb.

Aaland mener rådmannen har lagt seg på en balansert linje mellom sparsommelig økonomi og fjerning av tidligere overforbruk.

– Det har vært ressursmangel visse steder, men likevel har vi kommet ut med gode tjenester. Jeg er meget fornøyd med resultatet.

– Burde ikke overskuddet på ti millioner blitt identifisert tidligere, og blitt brukt til å forbedre tjenestetilbudet i kommunen?

Både ja og nei. Hvis man ser på hva de ti millionene kommer av, så er det umulig å kalkulere rentenivået. Så det kan man ikke planlegge, for renta endrer seg. Det er en «god million» i overskudd på drift, og den biten kan vi sette pirken på. Men i sum skal jeg si at det er gjort en kjempejobb, sier Aaland.

– Jobben vår som politikere er å pirke på ting, og det har vært noen sparsommelige år. Jeg vil kalle det adekvate tjenester, og vi er ikke fornøyd med alt, men vi kan ikke snu alle steiner på én dag.

– For Bjugn sin del tror jeg på bedre tider.

Under to år før «nye Ørland kommune» blir virkelighet, ser det ut til at Bjugn og Ørland kommuner, samlet sett, vil ha halvannen milliard i gjeld ved utgangen av 2018.