Det er et kommunalt jaktlag fra Rissa og Verran som lørdag morgen startet opp jakten. Det er i Indre Fosen og deler av Åfjord og Verran kommune at jegerne har lov til å felle bjørn. Tillatelsen varer til fredag klokken 12.00 neste uke.

- Vi tar utgangspunkt i der kadavrene ble funnet ved Krokvatnet. Dette er ingen enkel affære. Så langt har vi ikke funnet noen bjørn, sier Tore Solli i Indre Fosen kommune klokken 10.52 lørdag formiddag.

Fant ullhår fra bjørn

For flere uker siden ble en bjørn fanget på et viltkamera på grensa mellom Osen og Namdalseid. Det kan fort være denne bjørnen som nå er på farten på Fosen.

Onsdag ble en sau funnet drept ved Grønlia på grensa mellom Verran og Åfjord kommune. Statens Naturoppsyn regner det som antatt sikkert at sauen er drept av bjørn, men de kan ikke slå fast dette med hundre prosent sikkerhet.

Kartet viser hvor bjørnen sist tok sau ved Krokvatnet. Vannet ligger et par kilometer øst for fylkesvei 715 ved Osavatnet.

Fredag ble ytterliggere to drepte sauer funnet lenger vest ved Krokvatnet i Indre Fosen kommune. Sent fredag kveld ble det bekreftet at disse er tatt av bjørn. Det ble funnet ullhår fra bjørn ved sauekadavrene.

Vestover?

Bjørnejegerne har nå en svært krevende oppgave. Sauene ved Krokvatnet ble trolig tatt av bjørn natt til torsdag eller torsdag morgen. Jegerne var dermed to døgn på etterskudd da de tok opp jakten lørdag morgen. Hunder blir benyttet i søket.

Et moment som gjør jakten vanskelig er at det kun er én bjørn i området, mens det er hundrevis av andre vilt som forstyrrer sporene.

Per lørdag formiddag visste ikke Solli hvilken retning bjørnen hadde tatt etter at den var på Krokvatnet. At den først har drept sau i Grønlia og senere ved Krokvatnet, tyder imidlertid på at den i hvert fall i den perioden har gått vestover.

Lenge siden sist

Solli påpeker at bjørnen kan bevege seg langt på kort tid.

- Hele skadefellingsområdet i Indre Fosen og deler av Verran og Åfjord er aktuelt. Dersom bjørnen går ei natt, kan den imidlertid allerede være ute av området, påpeker han.

Verken Fylkesmannen eller lokale folk med kunnskap om forvaltningen har kunnet svare på når det sist var bjørnejakt på Fosen. Brunbjørnen ble totalfredet i Norge i 1973, og etter det har det kun vært lov å skyte bjørn i nødverge eller dersom den gjør stor skade på husdyr.

Denne sauen ble funnet drept ved Krokvatnet. Foto: Leif Arne Jåma, rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn

Ved store skader, må Fylkesmannen gi tillatelse til felling av bjørn. Kjell Vidar Seljevoll ved Fylkesmannen i Trøndelag mener det er lenge siden det har blitt gitt skadefelling av bjørn så langt vest som i Indre Fosen. Han er usikker på om det noen gang har skjedd, men har ingen statistikk å vise til på sparket.

Reidar Gullesen, som har lang erfaring fra viltnemda i Rissa, føler seg sikker på at det ikke har blitt gitt skadefelling på bjørn i Rissa i løpet av de siste 37 årene. Tore Solli i Indre Fosen kommune er usikker på om det i hele tatt har vært bjørnejakt på Fosen etter andre verdenskrig.

Les mer: Slik kan bjørnen bevege seg.

Les mer: Er du redd for bjørn? Slik bør du oppføre deg om du møter bamsen.