– Vi hadde fulgt dyret i tre dager med blant annet sporhunder da det forsvant, sier Hans Petter Hestmo i Osen. Han er leder i Namdalseid og Osen Beitelag.

LES OGSÅ:* Bjørn drepte elg i Åfjord -Fosna-Folket* – Nå blir det slutt på aleneturene -Fosna-Folket

– Har allerede tatt én sau

Det var Adresseavisen som først omtalte saken.

Hestmo sier mye tyder på at bjørnen beveget seg vestover.

– Det betyr at den nå er i Osen?

– Ja, eller i Roan eller den saks skyld Åfjord. Bjørn har allerede tatt én sau i området. Det er spor av flere bjørner i Namdalseid. Om folk ser bjørnen, spor av den eller finner kadaver av dyr som kan være tatt av den, kan de ringe meg på telefon  747 17 777, sier Hans Petter Hestmo.

– Om folk ser bjørnen, spor av den eller finner kadaver av dyr som kan være tatt av den, kan de ringe meg på telefon  747 17 777, sier Hans Petter Hestmo. Arkivbilde.

Har selv sau på beite

Hans Petter Hestmo har selv mange sauer i området.

– Jeg har totalt 475 sauer og lam ute på beite der. Det er ikke bare sau som nå står i fare, men både reinsdyr i tillegg til at 200 kviger er sluppet på beite i det samme nærområdet. Vi har akkurat stiftet Namdalseid og Fosen gjeterlag, som er en gruppe på nærmere ti som kan trå til ved nye observasjoner.

Hans Petter Hestmo sier de har en dialog med Fylkesmannen, men at de så langt ikke har fått tillatelse til å felle noen bjørn.

– Selv om det ikke skal være bjørn i dette området, så sier myndighetene så langt nei til felling, fortviler Hans Petter Hestmo.

De tror bjørnen som nå kan være i Fosen, er ei ung binne.

Fagerdalskleiva ligger like øst for grensa til Osen kommune. Kart: 1881

– Vi har vært nær den flere ganger

– Er den farlig?

– Nei. Vi har vært nær den flere ganger, og vi har ikke opplevd den som farlig. Jeg lå og ålte kun 30 meter unna den. Jeg opplevde ikke situasjonen som truende.

– Den gikk ikke imot deg?

– Nei, det var ikke noe problem, sier Hestmo.

Han forteller at de forsøker å holde styr på hvor bjørnen oppholder seg, men forteller at de er avhengige av tips fra publikum.

– Grunnlaget for felling er ikke godt nok

Enn så lenge har Miljødirektoratet ikke gitt tillatelse til felling av bjørnen.

Geir Modell, som er rådgiver utmark i Midt-Namdal samkommune, sier til Adresseavisen at de har vært i dialog med direktoratet, men fått beskjed om at grunnlaget for å gi fellingstillatelse ikke er godt nok på nåværende tidspunkt. Dersom skadesituasjonen endrer seg, vil de på nytt komme med en forespørsel om skadefelling.

Åfjord 2015

I oktober 2015 ble ei elgku drept av bjørn ved Dragseid i Åfjord. Elgkua var ei voksen elgku med ei slaktevekt på mellom 160 og 180 kilo. Monstadfjellet jaktlag fant elgkua bare noen hundre meter unna boligbebyggelse.

Les mer: Slik bør du opptre om du møter bjørn.

Lars Monsen under et besøk i Åfjord i januar 2017. Foto: Snorre Berg

Lars Monsens råd

I januar 2017 ga villmarkskjendis Lars Monsen følgende råd til Fosna-Folkets lesere når det gjelder frykten for bjørn:

– Vi har jo lite bjørn i Norge. Jeg forstår at folk kan bli redde når det er bjørn i nærheten, vi er jo ikke vant til det. Men det hender at elgen går til angrep den også. Hvis man først møter bjørn så skal man være helt rolig, finne frem kameraet og prise seg lykkelig over at man får lov til å være der. Man kan gjerne snakke til bjørnen, gi seg til kjenne, sier Lars Monsen.