- Samferdsel har veldig stor betydning for Trøndelag og ikke minst for distriktene. Når vi slår oss sammen til Trøndelag fylke blir vi Norges nest største veieier. Bare Statens vegvesen er større. Vi har spist nok kake og feiret trønderske prosjekt i Nasjonal transportplan. Nå er det på tide at pengene til å finansiere prosjektene kommer, sier stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø (Ap) fra Brekstad.

Tirsdag hadde Arbeiderpartiets stortingsgruppe sitt konstituerende møte. Der ble det klart at Kirst Leirtrø fikk det som hun ønsket, og får plass i Transportkomitéen på Stortinget.

Veldig fornøyd

Det har vært knyttet stor nasjonal interesse til hvilke Arbeiderpartipolitikere som blir å finne i hvilke komitéer. Leirtrø sier hun er veldig fornøyd med å få fagområdet samferdsel de neste årene.

- Jeg er også veldig godt fornøyd med fordelingen for Trøndelag. Det er viktig at vi har Trond (Giske) i finanskomitéen, Jorodd Asphjell i Kommunalkomitéen og Ingvild Kjerkol i Helse- og omsorgskomitéen. Det er viktig med trøndere i alle de komitéene, sier Leirtrø.

- Det er viktig områder for Trøndelag. Jeg håper på et veldig godt samarbeid i vår stortingsgruppe, og jeg håper på et like godt samarbeid blant alle de trønderske stortingsrepresentantene på tvers av partiene, fortsetter hun.

Like vilkår

Leirtrø har med seg politisk erfaring på samferdselssektoren fra fylkespolitikken i Sør-Trøndelag.

- Det er åtte ganger mer fylkesvei enn riksvei. Det brukes ti ganger mer på riksveiene enn fylkesveiene. Vi må gjøre fylkeskommunene i stand til å være gode veieiere. Vi må passe på fylkeskommunene våre også, sier hun.

Transportkomitéen har også ansvar innen bredbåndsutbygging og mobildekning.

- Det som har drevet meg i politikken er rettferdighet. Jeg er en distriktsrepresentant, og er opptatt av at næringslivet i distriktene konkurrerer på like vilkår. Der kommer transport, bredbånd og mobildekning inn, sier Leirtrø.

- Der det ikke er kommersielt lønnsomt å bygge ut digital infrastruktur, må det offentlige komme inn. I både Nord- og Sør-Trøndelag har fylkene brukt penger på dette siden dagens regjering ikke har satset nok, mener den ferske stortingsrepresentanten.

Lokalt

Som representant for Sør-Trøndelag på Tinget, er Leirtrø selvfølgelig fortsatt opptatt av trønderske forhold, og hvordan erfaringer fra Trøndelag kan løse utfordringer som også andre møter.

- Det er et nasjonalt anliggende at vi må få presset på for skikkelig infrastruktur i distriktene. Ingen vil bo i boligfelt uten bredbånd. Sånn er realitetene i dag. Vi må få brukt regionene våre godt, sier samferdselspolitikeren.

Stortinget har sin første offisielle virkedag den første mandagen i oktober. I år var det mandag.

- Jeg fløy fra Ørlandet til Oslo på mandag. Det gikk veldig bra, selv om det var mye vær. Jeg er kjempeglad for at det kommer nytt fly også, sier Leirtrø.

- Det skal ikke være en kommunal oppgave å finansiere et sånt tilbud. Jeg håper folk bruker flyruta så det er liv laga, fortsetter hun.

Finne frem

Leirtrø sier hun gleder seg til å komme i gang med arbeidet på Stortinget når de første møtene tar fatt denne uka.

Transport kan være utfordrende på mange ulike måter.

- Akkurat nå gleder jeg meg aller mest til jeg blir kjent nok til å finne frem på Stortinget. Jeg overraskes stadig over hvor jeg kommer ut når jeg tar en heis, som viser seg å føre til et annet sted enn jeg trodde, forteller ørlendingen humoristisk.

- Til nå har jeg kommet frem til møtene i tide.

Leirtrø har sin bakgrunn og utdanning i IT-bransjen, og sier det kan ha innvirkning på transportarbeidet fremover.

- IT er viktig i samferdselsfremtiden. Jeg er opptatt av miljø, og store satsninger på miljøvennlig transport, som elektrifiseringen av fergene i Trondheimsfjorden. Utviklingen innen førerløs transport er også noe vi må forholde oss til fremover, sier Kirsti Leirtrø.

- Nå er det bare å ta fatt på arbeidet.