Syv minutters skriveøvelse - tre ganger i året - kan være nok til å redde ekteskapet om det skranter.

Når vi vet at halvparten av alle ekteskap ender med skilsmisse, så er det kanskje verdt å prøve?

Det er nettstedet forskning.no som gjengir en pressemelding fra amerikanske  Psychological Science. Her viser man til nye funn etter undersøkelser gjennom to år fra 120 ektepar i USA. Det anføres at synkende tilfredshet av ektefellen har en tendens til å øke med årene, men at det er mulig å gjøre noe dette problemet - og det på meget enkelt vis.

Du trenger bare å ta en syv minutter lang skriveøkt hver fjerde måned. Da vil alt bli så mye bedre.

Også for Fosen-par

Nå er det muligens en og annen forskjell mellom amerikanske ekteskap og dem som er gift i Fosen, men kjærligheten har vel ingen landegrenser. Så det er ingen grunn til ikke prøve denne øvelsen om du synes parforholdet skranter litt.

Tror du dette fungerer? Si din mening i kommentarfeltet nederst i saken.

Saken dreier seg om at ektefellene skal gi en vurdering av hverandre - hver fjerde måned. Først skal en oppsummere fakta fra den siste store krangelen. De skulle forsøke å se den igjennom øynene til en nøytral tredjepart som ville det beste for begge parter.

Karakter på seg selv

Dernest skal en gi en karakter, eller vurdering innen disse feltene:

  • Kjærlighet

  • Intimitet

  • Tillit

  • Lidenskap

  • Innsats for forholdet

På denne måten ville ektefellene bli mer bevisst på sine handlinger og væremåte.

God effekt

Resultatene fra undersøkelsen var i følge forskerne temmelig oppsiktsvekkende. De fant ut at skriveøvelsene rett og slett eliminerte hele nedgangen i parlykken.

– Effekten gjaldt ikke bare ekteskapelig tilfredshet, den dukket også opp i andre parprosesser, som lidenskap og seksuell lyst, sier forsker Eli Finkel i pressemeldingen fra Association for Psychological Science.

– Disse effektene viste seg uavhengig av om folk hadde vært gift i en måned eller 50 år - eller hvor som helst imellom.

– God investering

Finkel påpeker at kvaliteten på forholdet antageligvis avgjør om man får nyte godt av den spesielle ekteskapseffekten på lykke og helse.

– Det å ha et høykvalitetsekteskap er en av de sterkeste pekepinnene for lykke og helse. Sånn sett må det å delta i en sjuminutters skriveøvelse tre ganger i året være en av de beste investeringene gifte mennesker kan gjøre, understreker Finkel.LES OGSÅ: Superstjerne lander på kampflybasen

Illustrasjon: Kan hjerter som er "knust" sys sammen av engler? Dette postkortet er fra 1912. Det ble postlagt i Rørvik - porto 5 øre.