– Etter anleggsperioden sier Statkraft at det vil bli behov for 40 - 50 arbeidsplasser på Fosen, sier Vibeke Stjern til Fosna-Folket.

– Tema i 8 - 10 år

Dagens nyhet om at det er fattet en investeringsbeslutning om å bygge ut vindparkene på Fosen, kom ikke som noen bombe på ordføreren.

– Jeg er fornøyd med at det endelig kom en avklaring. Vindkraft har vært et tema i kommunen i 8 – 10 år, men at vi nå får en avklaring, en positiv avklaring, er veldig okay. Jeg håper at utviklingen vil gi så mange positive ringvirkninger som mulig for Fosen. Dette var en litt annen avklaring enn den som kom i juni, sier Stjern.

For 4. juni 2015 kom nyheten om at Statkraft besluttet ikke å investere i Fosen- og Snillfjord-prosjektene i Midt-Norge.

– Det er vanskelig å puste, sa Stjern den gang.

– Mer involvert

– Er det enklere å puste nå?

– Ja, hehe. For veldig mange kom det så overraskende forrige gang. Nå er de som har jobbet med det mer forberedt. Man har vært enda mer involvert i prosessen og forstått mer. Den gang kom det ikke bare som en bombe på oss, men også på flere av dem som jobbet med prosjektene.

– Lokalt og regionalt næringsliv har jobbet målrettet med dette i mange år, og skal levere tjenester som etterspørres. Store og små entreprenører kan nå begynne å realisere det som er planlagt fram til nå.

– Ikke «bare, bare»

– Har du forståelse for de som er skuffet etter dagens beslutning?

– Der vi var litt skuffet forrige gang, har jeg full forståelse for skuffelsen de føler nå. Det er ikke annet å si enn at jeg forstår det veldig godt, og det har vi hatt forståelse for hele veien. Dette er en kjempestor utbygging, så det er ikke «bare, bare». Mange lurer på hvordan det blir til slutt.

– Tror du det blir bra til slutt?

– Jeg håper det, og krysser fingrene for det. Vindkraftutbygging som næring er veldig ny i Norge, så jeg er spent på hvordan det blir. Men akkurat i dag så skal vi bare tenke at dette kan skape stor vekst for Fosen, så får vi eventuelt bekymre oss senere.

– Vaske av «fjellskiten»

Fosna-Folket ringte Vibeke Stjern like etter klokka 07 tirsdag morgen. Hun var fullstendig klar over at nyheten ble offentliggjort i dag, og hadde forberedt seg på det. Hun sto tidlig opp for å gjøre seg klar til å dra ned fra hytta ved Juvatnet i Åfjord.

– Jeg var egentlig på fjellet, og fikk snøscooterskyss ned klokka halv seks i vind- og snøværet i morges. Jeg har akkurat kommet hjem, og må vaske av «fjellskiten».

Nå venter en hektisk dag for ordføreren. Hun skal blant annet på en pressekonferanse i Trondheim i formiddag.

På ferja på vei til pressekonferanse i Trondheim. Fra venstre: Åfjord-rådmann Per Ola Johansen, Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap), prosjektleder for Vindsenter Fosen Kjell Inge Skaldebø og David Mouritzen, daglig leder i Åfjord utvikling. Foto: privat
Åfjord-ordfører Vibeke Stjern og Roans varaordfører Erik Jakobsen (Ap) under pressekonferansen i Trondheim. Foto: Alexander Killingberg