- Våre tanker går til de nærmeste, sier Geir Yngve Hovde, initiativtaker til Fosengaven. Det var med sorg han mottok budskapet om at Frantz Johansen i en alder av 69 år døde på Drammen sykehus tirsdag kveld, etter at det oppsto komplikasjoner etter en operasjon.

Skulle til Fosen

Frantz Johansen skulle besøke Fosen neste uke, i forbindelse med at midlene som kommer inn til Fosengaven 2014 uavkortet skal gå til arbeidet som Europa i Fokus driver blant de rindt 50.000 fattige som bor på den gamle søppelfyllingen utenfor Sofia i Bulgaria.

Onsdag var alt klart for at mannen som hele sitt liv har jobbet for å hjelpe medmennesker i nød skulle møte flere hundre skolebarn fra Opphaug skole og Hårberg skole. Samme kveld var det mange som så frem til at Johansen skulle være hedersgjesten i forbindelse med startskuddet for Fosengaven 2014 i Stor Sal ved kultursenteret.

Fosengaven går som planlagt

- Midt oppe i sorgen er det klart at Europa i Fokus viderefører arbeidet blant de fattige, sier Geir Yngve Hovde til fosna-folket.no.

Det er allerede klart at Fosengaven 2014 som planlagt går til Europa i Fokus, og arrangementet i Store Sal ved Ørland kultursenter vil også bli arrangert etter planen. Men i stedet for et møte med mannen som har hjulpet så mange, så vil Frantz Johansen bli minnet med ett minutts stillhet under arrangementet.

- Et usedvanlig menneske

- Jeg håper alle fosninger vil støtte opp om Fosengaven 2014, slik at vi med årets innsamling i Fosen kan hedre minnet etter Frantz Johansens bortgang. Han var en mann som både i ord og handling viste en usedvanlig omtanke for mennesker som ikke har det så godt, sier Hovde.

"Kloakkbarnas far"

Johansen ble for alvor kjent for det norske folk etter at han tidlig på 90-tallet startet hjelpearbeid blant de såkalte kloakkbarna i Romanias hovedstad Bucuresti. På samme tid stiftet han sammen kona Berit organisasjonen Europa i Fokus. Senere oppdaget de det enorme behovet for hjelp til rundt 50.000 mennesker som er bosatt på den gamle søppelfyllingen utenfor Bulgarias hovedstad Sofia. Før de startet hjelpearbeidet i det tidligere Øst-Europa hadde Frantz og kona Berit virket rundt 20 år som misjonærer blant spanske sigøynere.

Hedret med Kongens fortjenstmedalje

Johansen var åpen om sin bakgrunn som det i hans omvekst ble omtalt som tatere her i Norge, og hele livet hadde han en særlig omsorg for å hjelpe reisende eller romanifolk som fortsatt lever lutfattige under vanskelige kår i mange europeiske land. For sitt livslange arbeid ble Frantz Johansen tidligere i år tildelt Kongens fortjenstmedalje.

Under slike forhold lever menneskene som bor på søppelberget utenfor Bulgarias hovedstad Sofia.