Av de fjorten i Trøndelag er det snakk om sju utvidelser av eksisterende reservat og sju helt nye.

Områdene utgjør 54436 dekar, hvorav 35491 dekar er skogareal, noe som utgjør 0,21 prosent av skogarealet i fylket.

Alle områdene tilfredsstiller kriterier i skogvernet.De to reservatene som foreslås utvidet på Fosen er Hildremsvatnet naturreservat og Nordelva naturreservat i Bjugn kommune. I tillegg til disse to ligger der inne et forslag om å opprette et Storlidalen naturreservat samt Berga naturreservat i Indre Fosen kommune.

Utvidelsene

Hindremsvatnet naturreservat har blitt til gjennom flere runder med vedtak. Dette er et område som i det nordøstre hjørnet grenser helt inntil Storheia, der det i disse dager forberedes oppsetting av en skog av vindmøller. Utvidelsen vil omfatte et område i øst som gjør at reservatet vil få grense mot det regulerte vatnet Laugen.  Den er en del av nedfallsområdet til Gjølga/Teksdalsvassdraget som forsyner kraftstasjonen i Teksdalen.

I vest vil Hindremsvatnet naturreservat bli utvidet slik at det vil grense mot Svanavatnet, sørøstlige del av Teksdalsvatnet og norøstlige del av Gjølgavatnet.

Nordelva renner ut i Nordfjorden, en av fjordarmene til Stjørnfjorden. Dette var på åttitallet et omstridt område da det var på tale at det skulle inngå i ei vasskraftutbygging. Elva renner fra Krinsvatnet og markerer grensa mellom Indre Fosen og Bjugn. Utvidelse er tenkt i vest, i retning utløpet, på Bjugn-sida av elva.

Nye reservater

Noe sør for Stjørnfjorden, i Indre Fosen kommune, har vernemyndighetene sett seg ut nok et område som en vil forsøke å få vernet. Dett ligger sørøst for Oksulvatnet og vil få navnet Storlidalen naturreservat. Sjølbve Storlidalen ligger i det nordøstre hjørnet av det foreslåtte området. Her er det i likhet med Hildremsvatnet i Bjugn gjort få større menneskelige inngrep med bygging a veger og bygninger.

Det siste området som foreslås vernes er det minste av disse, men kan bli det mest kontroversielle. Området ligger i Berga mellom Stadsbygd og Vemundstad. Den planlagte tunnelen, som en mangler 214,1 millioner kroner for å få bygget, vil trolig ikke bli påvirket av verneplanene.

I den siste tiden har imidlertid politikerne i Indre Fosen sett på flere muligheter for ny vei gjennom Berga fra Stadsbygd til Vemundstad. Ett alternativ er å legge veien under åpen himmel, og da vil veg og vern trolig komme på kollisjonskurs.

Fylkesmannen mener imidlertid ikke at verneplanene vil komme i konflikt med tunnelen som per i dag er planlagt.

– Vi har hatt dette ute til høring gjennom ei oppstartmelding, og vi har ikke hørt noe fra Statens vegvesen om at det skal være noe problem. De har latt høre fra seg andre steder det har vært aktuelt. En tunnel vil gå under området. Med mindre det er noen sprekker som påvirker vegetasjon eller annet på overflaten, trur jeg ikke dette vil komme til å berøre en eventuell verneplan, sier Jan-Erik Andersen i Fylkesmannens klima- og miljøavdeling.

Fristen for å komme med innspill i høringa er 11. juni.