Etter onsdagens 1240 meter brede ras i Leksvik, startet NVE torsdag grunnboringer ved boligene på Kroa. NVE planla først å bore minst fem hull i området, i tillegg til tre hull ved Hjelopen hvor raset kan ha startet.

Fredag ettermiddag sier NVE at de borer noen flere hull enn først planlagt. Operativ leder Mads Johnsen anslår at det blir 10-11 hull til sammen.

Bruker annet utstyr

Fosna-Folket skrev torsdag at NVE er bekymret for lagene i noen av hullene de har boret på Kroa.

- Det er i hvert fall ett hull vi er i tvil om. Vi starter å bore med litt annen type utstyr i dag. Vi tar også opp prøver, og de vil bli analysert i ettertid. Vi håper å ha svaret klart lørdag, sier operativ leder Johnsen i NVE Midt-Norge.

Han bekrefter at det kan være kvikkleire under bebyggelsen. Samtidig understreker han at det også kan være annen ustabil masse. De nye undersøkelsene vil gi svar på hvilken masse det er snakk om.

- Hvilke andre skumle masser enn kvikkleire har vi?

- Det kan være sand og den type ting også. Så kan det være annen sensitiv eller blaut leire. Det behøver ikke å være kvikkleire, sier han.

Skanner på nytt

Beboerne i 35 boliger er evakuert etter onsdagens ras. Det er uvisst når de får flytte hjem, men NVE har lovet å komme med ny informasjon lørdag. Operativ leder Johnsen bekrefter at svarene fra grunnprøvene på Kroa vil ha avgjørende betydning.

- Det vil være avgjørende. I tillegg planlegger vi en ny skanning av sjøbunnen. Dette gjør vi for å være helt sikre på at det ikke er mer bevegelse under vann i rasområdet, sier han.

Johnsen håper det er mulig å få gjennomført skanningen i løpet av dagen, kvelden eller natt til lørdag.

I tillegg til skanning, ønsker NVE også å bore i sjøen for å sjekke grunnforholdene der. Som Fosna-Folket tidligere har skrevet, vil det neppe være utstyr tilgjengelig før mandag.

Les mer om skredet:

Marit mistet moloen og et naust ved gården.

Leif ble først innestengt, så evakuert.

Rasevakuerte samlet på bedehuset.

Slik vurderer eksperten raset.

Ørjan sprang på land da det raste.

Se politiets pressekonferanse torsdag.