Under krigen hjalp Moan-familien, Ludvik Kruksve og Rikard Myhre fra Leksvik en rekke flyktninger over til Sverige. Nå skal historien bli teaterstykke. Det er Leksvik Teatertrupp og Skaudal Teaterlag som står bak planene. Prosjektet har en foreløpig kostnadsramme på 1,5 millioner kroner.

Les denne? Tysk storaksjon på Fosen er tema i ny storsatsing.

- Strenge valg

Det er Marte Hallem som skal skrive manus. Hun har en utfordrende jobb med å sy sammen den noe komplekse historien.

- Jeg må ta noen strenge valg. Historien i et stykke vil som regel være bygd opp rundt en person. Dersom jeg for eksempel velger meg Johan Moan som hovedkarakteren, så vil jeg bygge opp stykket rundt ham, forklarer hun.

Hallem påpeker at hun er svært tidlig i prosessen, og at valgene ikke er tatt ennå.

Starten i 1942

Marte Hallem er manusforfatter.

Det Hallem føler seg rimelig sikker på, er at historien vil bli bygd opp rundt familien Moan. Det var i førjulstida i 1942 at Moan-brødrene, Ludvik Kruksve og Rikard Myhre hjalp de første flyktningene over til Sverige. Høsten 1942 var den mest dramatiske så langt i krigens Trøndelag. I oktober var det unntakstilstand. 34 nordmenn ble henrettet i Falstadskogen i løpet av få dager. Samme høst ble også jødene i Trøndelag arrestert. Noen ante imidlertid faren, og gikk i dekning. Før jul i 1942 hjalp leksværingene Bodd-familien samt Irene og datteren Anne Ruth Klein over til Sverige.

Rømte fra Rinnan

Utover i 1943 og 1944 fortsatte leksværingene å hjelpe flyktninger over til Sverige. Johan Moan ble til slutt pågrepet under en av sine turer. Han ble senere torturert av Henry Rinnan i hans bandekloster i Trondheim. Moan ville sannsynligvis ha blitt stilt for en provisorisk tysk rett, dømt til døden og henrettet, men klarte å rømme fra Rinnans bandekloster.

Torturert til døde

Jon Moan bar 4 år gamle Anne Ruth Klein i ryggsekken sin over til Sverige før jul i 1942.

I pinsa i 1944 slo så tyskerne til mot Fosen i det som fikk navnet «Operasjon Oleander». Aksjonen er på Wikipedia omtalt som tyskernes største offensiv mot norsk sivilbefolkning under krigen. Rundt 60 personer i dagens Leksvik, Rissa, Ørland, Bjugn og Åfjord kommune ble pågrepet. I Åfjord ble herredskasserer Erling Waldemar Nielsen torturert til døde. Også ørlendingen Halvdan Gjelvold mistet livet etter å ha blitt torturert i tyskernes hovedkvarter i Trondheim etter pågripelsen.

Les mer om Halvdan Gjelvolds dramatiske skjebne: - Jeg tror han levde et par dager etter arrestasjonen.

- Godt teater

Det er denne komplekse historien manusforfatter Hallem skal lage teater av. Nå begynner prosessen hvor hun skal avgjøre hvilke karakterer og hendelser som skal med. Manus skal etter planen være ferdig i januar neste år.

- En ting er hva som var mest dramatisk den gang. Noe annet er å fortelle en historie som har relevans også til dagens befolkning. Så er det ikke alt som fungerer like bra på en teaterscene. Noen av hendelsene er kanskje enklere å formidle i en actionfilm. Jeg skal skape et godt teater, påpeker Hallem.

Dialog

En ting er hun i hvert fall tydelig på: Hun skal være tro mot virkeligheten.

- Denne historien er såpass sterk i seg selv. Det er et veldig godt grunnlag for å lage noe bra. Det er nesten rart at ingen har gjort det før, sier Hallem.

Hun påpeker samtidig at det tross alt er hun som skal tolke historien.

- Vi skal jo lage dialog. Vi vet jo ikke hva de ulike personene sa til enhver tid, så helt likens som virkeligheten blir det jo ikke uansett, forklarer manusforfatteren.