- Farfaren min ble aldri den samme etter det som skjedde med sønnen. Han knakk liksom sammen, forteller Bernt Gjeldvold.

Han er nevøen til Halvdan Gjelvold, som ble torturert i hjel etter arrestasjonen i pinsa 1944. Bernt Gjelvold har vokst opp med historien i etterkrigstiden. Han fikk aldri muligheten til å bli kjent med onkelen.

Gikk på nåler

Halvdan Gjelvold var mye involvert i motstandsarbeidet under krigen.

- Han hadde blant annet radiosender. Etter hvert begynte det å brenne skikkelig under føttene hans. Angivere fra blant andre Rinnanbanden infiltrerte motstandsarbeidet i Ørland, forteller nevøen Bernt.

Han har blitt fortalt at onkelen var svært nervøs den siste tiden han levde.

- Han forsøkte å flykte til Sverige to ganger, men avbrøt på eget initiativ. Han var vel så nervøs at han ikke stolte på flyktningelosene. Halvdan bodde hjemme på gården den siste tiden. Han snakket lite om det han drev på med, men de i familien skjønte det allikevel, sier Bernt.

Pågripelsen

Ifølge flere kilder avbrøt Halvdan Gjelvold sitt siste fluktforsøk til Sverige kun få dager før han ble arrestert. Natt til pinseaften 27. mai 1944 iverksatte tyskerne «Operasjon Oleander». Dette var en omfattende koordinert aksjon mot Fosenhalvøya. Siden 1942 hadde omfattende motstandsarbeid foregått på Fosen. En stor del av dette besto i å hjelpe fanger på rømmen fra tyskernes leir på Ørland. Tidlig om morgenen 27. mai kom tyskerne til gården Gjelvold på Opphaug på Ørland.

- Både min far og broren Halvdan ble arrestert. Jeg har blitt fortalt at de ble stilt opp mot fjøsveggen. Tyskerne pekte på dem med gevær som om de skulle skyte dem, forteller Bernt.

Rinnan trakk tilståelse

Halvdan Gjelvold ble sendt til Trondheim etter pågripelsen, mens Bernts far endte opp på Falstad. For Halvdan gikk ferden via fengselet på Vollan, før han ble tatt inn til skjerpet forhør på tyskernes hovedkvarter «Misjonshotellet».

- Det er ingen som vet eksakt hva som skjedde med ham der. Han ble nok torturert i hjel. Jeg har blitt fortalt at de trakk ut neglene hans, men jeg vet ikke om dette er sant. Jeg tror han levde et par dager etter arrestasjonen, sier Bernt.

Det er også usikkert hvem som var til stede, og hvem som deltok i torturen av Halvdan Gjelvold. Ifølge Arnt Tore Andersens bok om Ørland under krigen, innrømte storangiveren Henry Rinnan i avhør etter krigen at han var med på torturen. Under rettssaken nektet han imidlertid for at han selv var involvert i dette.

Identifiserte liket

Familien til Halvdan Gjelvold fikk ikke vite hva som hadde skjedd med ham før etter krigen. Bernts far Johan Gjelvold satt på Falstad og Grini til krigens slutt.

- Tyskerne hadde gravlagt onkelen min på Lademoen kirkegård i Trondheim. Der ble han gravd opp etter krigen. Halvdans mor identifiserte ham, forteller Bernt.

Da han vokste opp i etterkrigstiden var det lite snakk om de tragiske hendelsene under krigen.

- De ville vel ikke rippe opp i hvor fælt det var. Livet gikk liksom sin gang. Mor og far fokuserte på å se fremover, sier Bernt.

Farfaren hans, Halvdans far, var en svært aktiv mann i Ørland-miljøet før krigen. Han var ordfører i en periode og hadde en rekke verv. Bernt mener bestefaren knakk sammen etter sønnen Halvdans død.