- Kommunestyret har vedtatt å kjøpe totalt rundt 90 mål som man kan begynne arbeidet allerede i morgen. I tillegg ligger det en opsjon på å kjøpe 60 mål til. Det kan bli 180 boenheter på området. Det kommer an på hvilken type bolig man bygger, sier Tore Sem, eiendomsutvikler i Ørland kommune.

Torsdag vedtok Ørland kommunestyre å investere totalt 7,75 millioner kroner på et nytt boligfelt på Kleivan ved Lerberen.

Politikerne poengterte at det var viktig at boligområdet ikke legger bånd på dyrkamark.

Starten

Kommunen har inngått kjøpsavtaler med to grunneiere om salg av området. Det nye boligfeltet vil ligge på begge sider av fylkesvei 247, Ryggaveien. Arealet kommune kjøper er regulert til boligformål og arbeidet med å utvikle området kan begynne fortløpende.

- Dette er starten på utnyttelsen av hele Lerberen. Dette blir en ny bydel, sier Sem.

Han forteller at kommunen setter i gang arbeidet med ny infrastruktur i området som om kommunen benytter seg av opsjonsretten på tomtearealet på de ytterlige 60 målene.

- Det handler om veier, om å legge til rette for skolevei til Opphaug skolekrets, som området ligger i , og resten av infrastrukturen, sier Sem.

På sør-siden av Fylkesvei 247 har kommunen også kjøpt to områder. Det ene av disse er vist i gult. Foto: Ørland kommune

Eneboliger

Administrasjonen forutsetter at det nye boligfeltet først og fremst skal bestå av eneboliger og muligens også noe rekkehus.

- Med kostnader til kjøp, opparbeidelseskostnader og prosjekteringsarbeider, har man stipulert hver tomt i det arealet som i dag er avsatt til boligformål til ca kr 500 000,- pr tomt, heter det i saksframlegget til politikerne.

Området kommunen nå har sikret seg opsjon på er i dag ikke regulert til boliger. Dersom reguleringen kommer på plass, mener kommuneadministrasjonen at tomteprisene vil bli rimeligere totalt sett, ettersom infrastruktur fordeles på flere tomter.

Alle grender

Fra kommunestyrets talerstol tok mange politikere til ordet for å si hvor viktig det er for dem og deres parti at det nye boligfeltet på Kleivan ikke bygger ned dyrkamark.

- Det varmer et Senterpartihjerte at Høyre støtter jordvern. Dagens Ørland kommune legger til rette for vekst også i fremtidens Ørland kommune. Det gjør vi ved å være i forkant så vi har tomtene klare til folk vurderer å flytte, sier Roy Hoøen (Sp).

- De som vil bo i Botngård, eller i dagens Ørland kommune må gjerne gjøre det. Det er mulig å ha tomter i Brekstad, Opphaug, Storfosna, Kråkvåg, Tarva, Botngård og Vallersund og så videre. Vi må ha et bredt tilbud så folk kan bo der de ønsker, fortsetter kommunestyrerepresentanten.

Det tredje området kommunen har kjøpt, som er regulert til boligformål. Det betyr at arbeidet med utvikling av området kan begynne så fort prosjekteringen er ferdig. Foto: Ørland kommune

Selvkost

Ordfører Tom Myrvold (H) sier han har lest i avisa tidligere at Bjugn-ordfører Ogne Undertun har poengtert at billige eneboligtomter er en av grunnene til stor vekst i Bjugn.

- Vi er ikke i konkurranse med Bjugn, men ser at et variert tilbud er viktig. Vi bygger stort sett til selvkostpris for å gjøre tomter så billig som mulig. Derfor er det viktig at kommunen har kommunale boligtomter, sier ordføreren.

Thomas Hovde (Sp) sier investeringene for infrastruktur er tunge løft for private aktører, som derfor må selge mange tomter før man begynner å realisere prosjektet.

- Det er store kostnader «up front». Dette er en viktig oppgave for kommunen, sier Hovde.

Arbeiderpartiets Knut Ring sier det er viktig at kommunen også får en god oversikt over hva som er investert i boligtomter, og hva tomtene er solgt for å få på plass et totalregnskap.

Salg

Kommunestyret vedtok enstemmig å kjøpe tomtene som nå blir nytt boligfelt.

- Dette er et område som ligger i en skråning slik at de får hele dagen med sol, og kveldssolen ut mot Uthaug. Området ligger innenfor gang og sykkelavstand til Brekstad. Dette tror jeg blir et meget populært område å bosette seg i, sier eiendomsutvikler Sem.

- Det området vi kjøper er på 90 mål. Til sammenligning er kommunens del av Hovde Sør rundt 63 mål. Med rundt tre personer per boenhet, og kanskje rundt 180 boenheter, kan Kleivan bli en ny bydel som Hovde Sør også er blitt, sier Tore Sem.

Han har alt tatt fatt på arbeidet frem mot utbyggingsstart før kommunestyret har gjort ferdig resten av kommunemøtet.