- Unge og energiske damer og menn i bygda har brushet opp tre lekeplasser Hybo-boligfeltet i Hasselvika. Det er mest gamle folk mellom 70 og 85 som er blitt igjen, og vi ønsker oss flere unge folk hit, sier Hasselvika-patriot Henrik A.H. Kløven.

Med fjonge lekeplasser med ny maling på plass sier han at bare barnefamiliene uteblir.

Militærvennlig

Hysnes fort ble anlagt i Hasselvika i 1897, og var i bruk frem til nedleggelsen av kystartilleriet som forsvarsgren i 1998. Den militære aktiviteten sluttet helt etter fortet ble avviklet som øvingsavdeling i 2001.

- I tiden med sjøforsvaret var det mange unge og aktive folk som sirkulerte innom Hasselvika. Noen som meg ble igjen, men med tiden er snittalderen i bygda begynt å bli høy. Vi forynges ikke akkurat, sier Kløven.

Han mener kort reisevei til både Rissa sentrum på den ene siden, og Ørlandet på den andre siden gjør Hasselvika til en attraktiv plassering.

- Jeg tror ikke folk her helt klar over hvor sentralt plassert Hasselvika er. Ti minutter med hurtigbåten til Ørland og 12-13 minutter med bil til Rissa sentrum. Det er ingenting når man snakker pendleravstand, sier han.

- Til flystasjonen går det buss rett fra hurtigbåtkaia og bygda er kjent med militæret.

Helsefort

Etter at han flyttet til Hasselvika på grunn av forsvarsaktivteten ved fortet, har Kløven bodd i bygda i over 40 år.

Ny aktivitet ved helsefortet tror han ikke vil føre til spesielt stor tilflytting.

- Jeg synes anbudsprinsippet er beklagelig. Det skal godt gjøres å slå seg ned nå når man ikke vet om arbeidsplassen er der videre om fire år. Behovet for rehabiliteringstilbudet så vi at var der i den forrige runden på fortet. Med helsefortet følger det stort sett høyt utdannete pendlere fra Trondheim, sier Kløven.

Det er liten konkurranse om boltreplassen på de tre lekeplassene for Nora Kløven Lein. Foto: Henrik A.H. Kløven

Han beskriver nedleggelsen av den militære aktiviteten som å dra proppen ut av et badekar, hvor badekaret er befolkningen i bygda.

- Det er ledige tomter, leiligheter og hus. Nye boligtomter ligger ned mot strandkanten så man kan spasere hundre meter bort til hurtigbåten. Det er allerede mange som pendler. Jeg ser rundt 30 biler stå nedpå her på hverdagene fordi mange allerede pendler, sier han.

Klart for barn

Med oppgraderte lekeplasser håper bygdepatrioten at det som før var velstandsbygda kan gjenreise seg med et litt mer ungdommelig preg.

- Dette kan være et aktuelt område for Forsvarsbygg å legge forsvarsboliger med nærhet til flyplassen. Det er store muligheter her. Veien over fjorden er kort og båtene blir ikke akkurat saktere med årene, sier Kløven.

- Vi har lekeplassene og fasilitetene klare. Nå mangler vi bare barnefamiliene som lar seg fortrylle av hvor nydelig det er her, sier Henrik A.H. Kløven.