Lørdag 25. juli ble det avholdt en redningsøvelse på Tarvafjorden. Etter initiativ fra Lill Monica Vågø som er bosatt på Tarva, ble det satt i gang en øvelse med MF Tarva og redningsskøyta Horn Flyer, opplyser Schanke.

30 tilfeldig reisende deltok

Schanke har hytte på Tarva og reiser ofte med ferja. Ideen med å bruke ofte reisende mens ferga gikk i ordinær rute med tilfeldig reisende ble godt mottatt av både mannskap på MF Tarva og rederiet. Omtrent 30 tilfeldige reisende deltok på øvelsen, opplyser Schanke.

Han forklarer at passasjerene ga inntrykk av at de synes det var svært nyttig å være med, og at de følte seg tryggere etter å ha deltatt på en slik øvelse.

- Passasjerene ble varslet om øvelsen da de kjørte og gikk om bord. 10 personer som ikke skulle til Dybfest ble med ferga til øvingsområdet og evakuert over til redningsskøyta som returnerte disse til Tarva igjen, sier Vidar.

- Alle blir like

Schanke hadde selv barnebarn med på turen, og forteller at det fort kan oppstå forvirring om bord i forbindelse med evakuering.

- Alle blir like når de er iført redningsvester, og det var et lite øyeblikk der en seksåring kom bort i mengden. Det skaper støy, og man lærer at man alltid må ha øyekontakt. Man mister fort kontrollen, og kjenner ikke igjen familiemedlemmer. Det blir vanskelig å holde oversikt på dekk, og det er viktig at man får øvd på å bevare roen slik at man greier å ta i mot kommandoer som blir gitt, sier Schanke.

SE VIDEO: Storstilt beredskapsøvelse på Brekstad

- Nyttig trening

Også mannskapet på redningsskøyta Horn Flyer forteller at en øvelse som dette er nyttig trening for dem:

- Evakueringsøvelsen fungerte meget bra, og vi tok i mot ti personer. Vi kommer borti mye rart, så det er greit å ha en forsmak. Det er ikke så ofte vi har øvelse med en ferje, så det var en nyttig opplevelse, sier styrmann Christoffer Gården.

Se bilder fra øvelsen øverst i saken.