Tirsdag var Sturla Hoøen fra politiet på Fosen invitert til helsesenteret i Bjugn for å gi de ansatte en gjennomgang av prosedyrer og rutiner ved ran eller overfall.

I midten av januar ble helsesenteret ranet for medisiner av en maskert mann med en pistollignende gjenstand.

Sikkerhetstiltak

I kjølvannet av hendelsen er det blitt iverksatt en rekke sikkerhetstiltak ved helsesenteret, blant annet installering av videoovervåkingskamera og kodelås på alle ytterdører. Helsesjef i Bjugn kommune, Bente Kristiansen, legger ikke skjul på at ranet har satt spor.

– Vi som jobber med helse og omsorg er godt vante til prosedyrer og rutiner i vårt arbeid. Men når noe skjer med oss selv er vi kanskje ikke like godt forberedt, sier Kristiansen om bakgrunnen for at hun hadde invitert politiet på besøk.

Nyttige verktøy

Under allmøtet med de ansatte gikk Hoøen gjennom ulike råd dersom et ran eller overfall skulle skje på arbeidsplassen.

– Dette er vanligvis en presentasjon vi holder for banker og butikker, sa Hoøen innledningsvis.

Han påpekte at det er svært individuelt hvordan folk reagerer i slike situasjoner.

– Men vi kan ha med oss noen verktøy som hjelper oss når det koker i hodet, sa Hoøen.

De ansatte var samlet i kantina tirsdag. Foto: Ina Marie Haugen

DNA og fotavtrykk

Blant rådene var å følge gjerningsmannens ordrer, være rolig og avvæpnende og å gjøre observasjoner som lettere kan identifisere gjerningsmannen i ettertid. Det inkluderer faktorer som bekledning, dialekt og høyde.

– Dersom gjerningspersonen er bevæpnet, prøv å se etter hva slags våpen det er. Er det en revolver eller en pistol? Og kommer gjerningsmannen til fots eller i et kjøretøy? I så fall, hva slags kjøretøy?

– Følg også med på gjerningsmannens bevegelser. Ikke ta på de tingene han har tatt på eller gjør noe som kan ødelegge spor. Vi kan sikre fotavtrykk, fingeravtrykk eller DNA fra stedet, sa Hoøen.

Sjokk og vantro

Flere av de ansatte jobber alene på nattestid, blant annet i hjemmesykepleien. De uttrykker at de til tider kan føle på utrygghet etter hendelsen i januar.

– Vi reagerte med sjokk og vantro da vi hørte hva som hadde skjedd. Jeg tenkte først og fremst på kollegaene mine som var på jobb den kvelden. Man tar det for gitt at man er trygg når man går på jobb, sier en av de ansatte.

– Jeg synes det kan være litt guffent når jeg er alene på jobb på natten. Hvem vet hvem som følger med når jeg går inn eller ut, sier hun, og påpeker at det er nyttig med mer informasjon om hva man bør gjøre dersom det skulle skje igjen.

Oppbevaring av medisin

Under møtet med politiet ble det diskusjon rundt hvordan en slik institusjon kan sikre medisiner. Situasjonen i dag er at medisinene er låst inn på eget rom, der det kreves en kode for å komme seg inn.

– Vi ser færre bankran fordi bankene har gjort pengene utilgjengelige dersom noen skulle forsøke å rane dem, sa Hoøen.

Helsesjef Bente Kristiansen mener imidlertid dette er et vanskelig dilemma for en helseinstitusjon.

Enhetsleder Torkil Østraat var blant dem som deltok på møtet. Foto: Ina Marie Haugen

Alarm i lomma

– Det er ikke gjennomførbart for oss å ha medisin så utilgjengelig at pasientene ikke får dem når de har akutt behov, sa helsesjefen.

Flere av de ansatte tok under møtet til orde for et alarmsystem som gjør det enkelt å varsle dersom uvedkommende tar seg inn. Dette kan for eksempel være en alarm de ansatte har på seg når de er på jobb.

– Dette arbeidet er vi godt i gang med, og det gjenstår å få landet anbudsprosessen. Det vil komme på plass, svarte helsesjefen.

Tidkrevende prosess

Helsesjefen sier at arbeidet med å forbedre sikkerhetsrutinene ved helsesenteret var påbegynt allerede før ranet i januar.

– Men slike prosesser er tidkrevende. Nå har vi blant annet fått oppgradert låser og installert kamera, og vi jobber med å få plass alarmer. Et slikt møte som vi hadde i dag bidrar også til at vi er bedre forberedt dersom det mot all formodning skulle skje igjen, sier Kristiansen.

– Ekkel følelse

Politiet har foreløpig ingen mistenkte i saken fra januar. Den etterforskes som væpnet ran.

– Det er klart det er en ekkel følelse at han ikke er tatt, sier Kristiansen som roser de tre ansatte som var på jobb da ranet skjedde.

– De håndterte situasjonen eksemplarisk, og jeg er veldig stolt av dem, sier hun.