– Jeg trodde først det var kødd, forteller sykepleieren.

Klokken 21.00 den 14. januar i år tok en maskert mann seg inn på vaktrommet hos hjemmesykepleien i Botngård. Med en pistollignende gjenstand truet mannen til seg medisiner fra tre ansatte som var på jobb den kvelden.

Så pistolen

Fem måneder etter sitter fortsatt hendelsen friskt i minne hos en av de tre ansatte som befant seg inne på vaktrommet da gjerningsmannen kom inn. Mannen skal ha hatt på seg svart finlandshette og svarte hansker.

– Han kom inn og sa at han skulle ha medisiner. Jeg skjønte vel ikke helt alvoret til å begynne med. En kollega av meg forsøkte først å dytte han ut av rommet, men han kom igjen like fort.

– Da jeg så at han hadde en pistol gikk det opp for meg hva som skjedde. Da begynte jeg å skjelve, sier kvinnen.

Prøvde å ringe politiet

Selv om hun var livredd, forsøkte hun å taste inn nødnummeret fra telefonen som lå i lomma, men raneren oppdaget henne og tok fra henne telefonen.

Hun forteller at mannen ikke var aggressiv, men «bestemt» i tonen.

– Det var kun medisiner han var interessert i, sier sykepleieren.

Sykepleieren forsøkte å si at de ikke hadde medisiner tilgjengelig, men mannen insisterte og ba om dosettene som lå klare på vaktrommet.

Paracet og vitaminer

– Da ga jeg han beskjed om at jeg først måtte rive av navnelappene på dosettene. Jeg tenkte på pasientene mine og ble redd for at han skulle oppsøke dem. Det virket ikke som at han hadde noe imot å vente mens jeg gjorde meg ferdig, forteller sykepleieren.

Medisinene mannen fikk med seg var paracet og vitaminer.

– Han spurte ikke om noen spesielle medisiner, så han fikk det vi hadde. Han kunne bedt om morfin, men det gjorde han ikke.

Ble låst inn

Da raneren hadde fått det han var ute etter, låste han de tre ansatte inn på naborommet før han gikk ut av bygningen.

– Der inne var det heldigvis en telefon slik at vi fikk varslet politiet, forteller hun.

Da var klokken blitt 21.15.

– Ranet pågikk i et kvarter, men det føltes som en evighet. Det føltes som en evighet før politiet endelig kom, også. Det var de som låste opp døra for oss.

Politiet ankom stedet tungt bevæpnet og med hundepatrulje. Foto: Erik Eikebrokk

Ingen mistenkt

Politiet ankom helsesenteret tungt bevæpnet og sikret spor fra stedet. Fortsatt har de ingen mistenkte i saken.

– Han var kledd i mørke klær med finlandshette og hansker. Det var nok bevisst fra hans side. Vi så bare øynene hans, forteller sykepleieren som har vært i flere avhør etter hendelsen.

Hun synes det er ubehagelig å tenke på at gjerningsmannen fortsatt er på frifot, og ønsker derfor ikke å gå ut med navn i media.

Får ros

– Jeg aner jo ikke hvem dette er, eller om han bor i Bjugn. Og når ingen blir tatt for noe slik, hva er det som hindrer at noen prøver seg på dette igjen, spør hun.

Sykepleieren får ros fra både kolleger og helsesjefen for hvordan hun håndterte den dramatiske situasjonen. Hun klarte å holde hodet kaldt, til tross for at dette ikke er situasjon som hun har blitt trent i tidligere.

– Alt jeg tenkte på var å gi han det han ville ha og få ham ut. Og å skjerme pasientene våre, sier hun.

En rekke sikkerhetstiltak er iverksatt ved helsesenteret etter ranet, opplyser helsesjef Bente Kristiansen i Bjugn kommune. Foto: Ina Marie Haugen

– Tøff påkjenning

Fem måneder etter ranet er hun tilbake i full jobb igjen.

– Det går stort sett bra, men jeg liker ikke å jobbe kvelder lengre. Det er en tøff påkjenning at noen peker en pistol mot deg, forteller sykepleieren.

Ulike sikkerhetstiltak har blitt iverksatt ved helsesenteret siden ranet, blant annet kodelås på dører og videoovervåking.

– Men det går litt for tregt. Vi har fortsatt ikke fått på plass alarmer slik at vi får varslet dersom noe lignende skjer igjen, sier hun.