Onsdag ble det kjent at stortingsflertallet vil slå sammen Ørland og Bjugn med tvang, til tross for at Bjugn har vedtak om frivillig sammenslåing med Åfjord.

Forsvarer løsningen

Den eneste måten Bjugn og Åfjord kan slås sammen på synes nå å være at de sammen med Roan og Ørland frivillig kan slå seg sammen til en storkommune.

- Bjugn har gjort jobben de ble bedt om å gjøre, nemlig å finne seg en sammenslåingspartner. Hvorfor blir de likevel tvunget sammen med Ørland?

- Vi må ikke glemme at Åfjord og Roan også har et frivillig vedtak om sammenslåing. Vi har også sagt at dersom alle fire kommuner finner sammen, så er det bra. Men vi kan ikke ha en løsning der to kommuner, altså Roan og Ørland, blir stående alene, sier stortingsrepresentant Andre N. Skjelstad (V) til Fosna-Folket.

- Hjelper dem

Skjelstad deltok i forhandlingene om kommunereformen og var også med på onsdagens pressekonferanse der resultatet ble presentert.

- Det er ikke til å komme unna at Åfjord og Roan har en avtale, og den forholder vi oss til. Ørland og Bjugn har prøvd å slå seg i mange år, og nå hjelper vi dem til å finne sammen, sier Skjelstad.

- Forstår du at det kan virke litt urettferdig i Bjugn?

- Vi forholder oss til at Åfjord har en framforhandlet avtale om sammenslåing med Roan. Vi har også et ansvar for å legge til rette for best mulig samfunnsstruktur, svarer stortingspolitikeren.

Motstand i Bjugn

Blant mange av politikerne i Bjugn ble onsdagens bekreftelse på tvangsgiftermål med Ørland, ikke tatt god i mot. Det har vært bred politisk enighet om sammenslåing med Åfjord, og nesten tilsvarende stor motvilje til å ta opp dialogen med Ørland på nytt.

Varaordfører Hans Eide (Sp) i Bjugn mener begrunnelsen fra rikspolitikerne er for tynn.

- Ørland sa nei til sammenslåing i mai, og det var utgangspunktet for at vi snudde oss nordover, sier Eide.

- Forbauset

- Jeg er forbauset over politikere i Ørland som vedtar sammenslåing med Bjugn med stort flertall, går med på rådhus i Botngård, signerer en intensjonsavtale for deretter å gå ut i samla flokk og anbefale innbyggerne å stemme nei, sier Eide.

I begrunnelsen fra regjeringen heter det blant annet at «statlig investering i ny kampflybase på Ørland gjør det nødvendig med en stabil og forutsigbar kommuneøkonomi som Ørland ikke kan levere alene».

Søkt argument

- Bjugn skal altså være med på å redde kommuneøkonomien til Ørland. Det er kjent kunnskap at vi er på Robek-lista, så det er bli veldig søkt argumentasjon, mener Eide.

Eide tolker heller ikke tvangsgiftermålet som «hjelp» til å finne sammen.

- Vi har gjort akkurat det Sanner ba oss om å gjøre. Så bli vi straffet for det nå, sier han.

Vil oppheve vedtak

- Jeg er ikke overrasket over at det ble slik, det lå i kortene. Fylkesmannen var tydelig på at Ørland ikke kunne stå alene. Jeg legger også merke til at alle Høyre-ordførere på Fosen har fått det slik de ønsket, sier Eide.

Han er klinkende klar på at han vil forsøke å reversere vedtaket.

- Senterpartiet og Arbeiderpartiet har sagt at de vil reversere alle tvangsvedtak, og det er jeg positiv. Jeg vil drive valgkamp for å få vedtaket opphevet, sier Eide.