- Det er nesten så det går på helsa løs. Enkelte ambulansesjåfører sier de heller vil kjøre rundt Flakk-Rørvik selv om de skal til Orkanger sykehus. Her må det strakstiltak til, sier Bjørnar Dahlberg (Frp) til formannskapet i Ørland kommune.

Næringsforeningene i Ørland og Bjugn mener det er kritisk at fylkesvei 710 på strekningen Orkanger – Valset blir utbedret.

På kort tid fikk ei aksjonsgruppe for utbedring av fylkesvei 710 over 5000 medlemmer på Facebook.

Nå stiller Ørland kommune seg bak kravet om at Trøndelag fylkeskommune som vegeier må være sitt ansvar bevisst før det skjer flere alvorlige ulykker på vegstrekningen.

- Dårlig pløyd potetåker

Formannskapet er helt enige i at veistandarden på et av de to bindeleddene over fjorden mellom Fosen og fastlandet er under en hver kritikk.

- Veien er elendig. Den er som en dårlig pløyd potetåker. Vi må se hvordan det er mulig å finansiere utbedring av strekningen. Vi kan ikke utelukke bompenger. Her er det behov for mulige traséendringer på grunn av grunnforholdene. Det holder ikke med et lag asfalt, sier Dahlberg.

Strakstiltak

Fylkeskommunen har satt av 21 millioner kroner i 2018 til å bedre veistandarden på fylkesveistrekningen. Bompengene på fergen mellom Brekstad og Valset går til et prosjekt for å utbedre veistrekningen som skal være helt avsluttet i 2026 som del av Fosenvegene.

Det tror ikke politikerne holder til mer enn en liten andel av det akutte behovet på strekningen som får stadig større trafikk.

«Det er langt på overtid at det tas grep gjennom strakstiltak på de verste strekningene og at det etableres en helhetlig plan for utbedring av Fv710.» heter det i Agdenes kommunes uttalelse politikerne gir sin støtte til.

- Her er det viktig at vi setter fokus på en uhyre viktig veistrekning med et tydelig og felles budskap, sier ordfører Tom Myrvold (H).

Flystasjonen

Agdenes kommune skriver at fylkesvei 710 må anerkjennes som hovedvei til Ørland flystasjon, og også som bindeleddet mellom tre byer og livsnerven i lokalsamfunnene langs selve veien.

- Jeg synes det er kjempefint at de skriver at dette er hovedveien til Ørland flystasjon. Det er et perspektiv mange kanskje glemmer, sier Marit Sletten (H).

- Jeg vet at Forsvaret er like opptatte av veien som vi er, sier Myrvold.

I tillegg er strekningen en viktig utfartsåre for fisk og annen transport ut av Fosen, og innkjøring av varer til Fosen. Det er en av grunnene til at næringslivet på Fosen er så klare i sin tale om at veistrekningen må utbedres.

Formannskapet ønsker at Myrvold tar med seg saken til Fosen regionråd med ønske om støtte fra resten av kommunene på Fosen.

Helhetlig plan

Knut Ring (Ap) understreker at det ikke blir noe mindre kamp om oppmerksomheten nå som Trøndelag er en felles fylkeskommune.

- Det er masse undersøkelser som viser at veien er dårlig. Det tror jeg ikke noen er uenig i. Når staten gir fylkeskommunen penger til veitiltak får de oftest betingelser om å være med på lik finansiering selv. Det gjør at midlene bindes opp i konkrete prosjekter, sier Ring.

- Her har vi et kjempeproblem, ikke bare på Fosen, men i hele distriktsnorge. Her må vi jobbe strategisk i alle partiene våre, mot samferdselsdepartementet og andre, sier Ring.

- Verst i landet

Agdenes, og nå også Ørland kommune, anmoder «på det sterkeste at Trøndelag fylkeskommune, som eier av veien, er sitt ansvar bevisst gjennom tiltak som gjør det mulig å være i forkant av flere alvorlige ulykker, ulykker som må forventes om ingenting gjøres».

«Ingen ansvarlig myndighet bør slå seg til ro med risikoen veien utgjør slik den nå fremstår. Ikke uten grunn beskrives den som verst i landet av selskap med landsdekkende transporttjenester.» heter det også i uttalelsen.