– Folk er mildt sagt forbannet. Jeg har blitt nødt til å slette en del innlegg i gruppa fordi folk er så sinte, forteller ørlending Thor Bretting.

Fredag før påske opprettet han Facebook-gruppa «Aksjonsgruppe fv. 710 – Livsnerven på sørsiden av Trondheimsfjorden». Responsen har vært overveldende.

Stort engasjement

Gruppa har i skrivende stund rundt 5300 medlemmer.

– Det er mye engasjement der inne, og folk har skrevet og delt bilder fra deres kjøreturer på veien, forteller Bretting, som også er primus motor for Facebook-gruppa som ønsker bedre ferjeforbindelse mellom Brekstad og Valset.

Bakgrunnen for aksjonsgruppa er kritikken mot fylkesvei 710 som kommunestyret i Agdenes kom med for et par uker siden. Her krever politikerne i Agdenes akutte utbedringer på strekningen mellom Orkanger og Valset.

– Elendig

Næringsforeningene i Ørland og Bjugn har stilt seg bak uttalelsen.

– Veistandarden er elendig. Veien er for smal i forhold til hvor mye tungtrafikk som faktisk kjører der, mener Bretting.

Han er nå i gang med å samle inn bilder og historier fra Facebook-gruppa som skal sendes til både stat og fylke.

– Jeg har også bedt ordførere og varaordførere i Agdenes, Orkdal, Ørland og Bjugn om innspill. Det samme gjelder Fosen regionråd og Orkdalsregionen, forteller Bretting.

Ny vei

Han håper at engasjementet som har vært på Facebook og innspillene fra kommunene og regionrådene samlet kan bidra til bedre vei på strekningen.

– Stedvis bør det lages helt ny vei. Den må bli bredere og sikrere. Det har lenge vært snakk om hvor dårlig veien mellom Orkanger og Valset er, men nå ser det ut til at kommunene som bruker veien mye faktisk står samlet, sier Bretting.

Opp i formannskapet

Torsdag skal formannskapet i Ørland orienteres om status for fylkesvei 710.

Frps Bjørnar Dahlberg har lenge vært bekymret for veistandarden mellom Orkanger og Valset, og tror resten av formannskapet vil støtte utbedringer på strekningen.

– Ja, utvilsomt. Det bør settes i gang strakstiltak så fort telehiven har gått. Deretter bør vi jobbe med blant annet fylket, Orkdal og Agdenes kommuner om en permanent løsning, sier Dahlberg.

Foto: Benedikte Tøndel

Nytt grunnarbeid

Han er ikke nådig i sin beskrivelse av veiens tilstand.

– Ei dame med spiral har fått tannregulering innen hun er framme på Valset, sier han.

– Her trengs det ikke bare ny asfalt, men nytt grunnarbeid. Veien er for smal og veiskuldrene smuldrer opp, sier Dahlberg.

21 mill. til utbredring

Erlend Solem, fylkesdirektør for samferdsel i Trøndelag, har tidligere uttalt til Fosna-Folket at det er satt av 21 millioner kroner til utbedring av den aktuelle strekningen i 2018.

Syv millioner kroner er satt av til asfaltering mellom Bjørnbettet og Tangvik, seks millioner er satt av til nytt bærelag på strekningen Sørlotten til Selbekk og Bjørnbettet til Tangvik.

Ytterligere åtte millioner kroner skal gå til øvrige tiltak på hele strekningen mellom Orkanger og Valset.

– Jeg er redd det blir for lite, mener Thor Bretting.