«Fosen-floka» rundt kommunereformen framstår ikke som noe enklere å løse for mange politikere, etter at regjeringen ønsker å gripe inn i forholdet Åfjord, Bjugn og Ørland.

To alternativer

Kommunereformen sto ikke på programmet for lokalpolitikerne under samlingen i Roansstua. Etter at den ordinære sakslista var sluttført, ba ordfører Einar Eian (H) om at de tok en runde etter den siste utviklingen.

– Etter mitt syn har vi to alternativer. Det ene er å stå på det vedtak vi har om en sammenslåing med Åfjord. Den andre muligheten er å avvente en sammenslåing til eventuelt én Fosen-kommune fra 2024, framholdt Eian.

Unni Wiik (Ap) er ikke i tvil om hvor hun står:

– Vi har det vedtaket vi har overfor Åfjord. Enn så lenge regner jeg som vår prosess som over.

Hanne Skjæggestad (V) på talerstolen. Foto: Terje Dybvik

Kan ikke risikere firekommuners-løsning

Hun fikk støtte fra Hanne Skjæggestad (V).

– Vi må stå bak den beslutninga vi har formidlet. Den er tuftet på hva innbyggerne i Roan ønsker. Hvis vi begynner å vingle nå, kan vi risikere at vi åpner for en firekommuners-løsning med sammenslåing av Roan, Åfjord, Bjugn og Åfjord. Det er ikke ønskelig, sa Skjæggestad.

– Nei, la det ikke være tvil om jeg også er sterkt mot en firekommuners-løsning, fortsatte Eian.

– Det er Bjugn som lager forviklingene

– Ørland og Bjugn hører naturlig sammen, det ser alle bortsett fra politikerne. Det er Bjugn som lager forviklingene. Rissa sammen med Leksvik, Bjugn sammen med Ørland, vi sammen med Åfjord og eventuelt Osen, er den naturlige løsningen, fortsatte vararepresentant Jan Johansen (Sp) som møtte for Gisle Brattgjerd.

Morgan Tyler Brandsø (H) og Olav Håvard Krogfjord (Sp) støttet begge det innlegget.

– Jeg hadde gjerne sett at Osen ble med i en sammenslutning med Åfjord. Osen har en prosess gående som de må få fred til å sluttføre selv.

«Dæm veit ka dæm held på me, de skjer bærre så toillåt ut fer oss ainneran»

Jan Birger Sandmo (Sp) var klar i talen:

– De største kommunene i Fosen vil sikre seg mest mulig i forhold til hverandre på lang sikt. «Dæm veit ka dæm held på me, de skjer bærre så toillåt ut fer oss ainneran», sa Sandmo.

Samtlige som deltok i debatten talt for at Roan skulle stå fast på vedtaket om å søke en mulig sammenslåing med Åfjord.