Åfjord Utvikling arbeider med planer for hvordan lokalsamfunnet skal greie å ta en posisjon innen fornybar energi og utnytte de muligheter som vindkraftutbygginga gir. Daglig leder Rolf Øia sier de ser arbeidet i sammenheng med utvikling både av reiseliv og havrommet.

– Åfjord Utvikling sitter ikke med fasit, og derfor har vi leid inn selskaper som har holdt på med slike prosesser, sier Øia.

Det umulige

Et sammenliknbart område er Smøla. De sitter igjen med lite industriell virksomhet etter at vindmøllene kom opp. Én viktig forskjell er at prosjektet på Fosen er mye større.

– Her skal det være vedlikehold på 209 turbiner. Det er et betydelig potensial, sier Øia.

Med Skomakerfjellet er det mange møller som skal driftes på og ved Fosen. En regner med at 45 arbeidsplasser vil være på plass innen drift og vedlikehold.

– Vi må få dem som skal jobbe der til å bosette seg i kommunen, sier Øia.

Europas største

På Storheia vil en ha kontinentets største vindkraftproduksjonsanlegg. Statkraft er operatør og TrønderEnergi eier i Roan. Vindmølleprodusenten Vestas vil være i regionen til 2023.

– Det gir oss noe av utviklingsfundamentet, sier Øia.

Videre sitter kommunen igjen med ei kai til 17 millioner kroner.

– Ser vi på liknende anlegg i Norge, sitter kommunene igjen med lite etter at byggeperioden er over, sier Øia.

Nye borgere

Øia ser for seg flere grep som skal gjøre det attraktivt for nye borgere å slå seg ned i Åfjord. For eksempel mener han de beste tomtene i kommunen bør forbeholdes fastboende.

– Vi må sørge for at de som skal bygge og bo her får attraktive boliger.

For at anda flere skal bli i området må de ha arbeid. Vindkraftindustrien vil ha behov for vedlikehold og ettersyn. Noen fastboende vil bli tilsatt til dette, men Øia mener an må se på om det kan bygges opp ytterligere kompetanse på dette området lokalt. Hvilke tjenester kan Statkraft outsource?

– Vi tror Statkraft kan bli mindre sårbare om denne kompetansen finnes her lokalt, sier Øia.

Nye næringer

Vindmøllene vil ha behov for slitedeler.

– Kan noen av disse produseres på Fosen, spør Øia. Han lurer på om for eksempel deler av industrimiljøet i Leksvik kunne lage en ny næring på grunnlag av dette.

Enkelte deler av vindmøllene kan kanskje også restaureres på Fosen. Med Norges største miljø for produksjon av vindkraft kan kanskje Fosen bygge en kompetansemiljø som selger tjenester til andre deler av Norden?

– Vi må ta ballen, slik Brann gjør nå som Kåre ikke får skikk på laget sitt, sier bergenseren med et glimt i øyet.

Han sier de vil reise til Danmark og Sverige for å studere hvilke effekter vindkraftindustrien har hatt på næringsutviklinga der.

Fritidsåfjordingen

De er bosatt i andre kommuner og som kun er i Åfjord på fritida er en stor gruppe. Fritidsåfjordingene, er, om en skal tru Øia, ei gruppe som fremdeles er i vekst. Antallet hytter som bygges i kommunen vokser, og med dette antallet mennesker som får et forhold til Åfjord. I den sammenheng planlegges en hyttesamling for fritidsåfjordinger.

– Vi vil legge til rette for dem som har hytte, sier Øia.

Framtidsretta

En del av arbeidet til planleggerne, ifølge Øia, blir ikke bare å finne ut hva de skal jobbe med, men også hvordan. En sak som de allerede nå har klart er at næringslivet skal være med å uttale seg. Et annet viktig moment blir å få med kompetansemiljøet i Trondheim.

I Åfjord er det tre store entreprenører og en rigg på plass som skal huse flere hundre arbeidere. Imidlertid er det som er like viktig det som skjer etter 1. januar 2021, slår Øia fast.

S