Premieren er 1. september, og nå pågår et intenst arbeid i Ner-Killingberg i Leksvik for å få alt klart til publikum inntar utendørsarenaen om drøyt to uker. Det sages og spikres, det øves på replikker og det planlegges hvordan parkering og matservering skal skje.

- Dette går utrolig bra

- Vi ligger bra an. Vi har øvd ei drøy uke nå. Regissøren, Espen Løvås, arbeider grundig. Dette er jo et nyskrevet manus, så det er mange tilpasninger som må gjøres underveis. Proffene øver på dagtid, og så kommer amatørene utpå ettermiddagen. Historielaget stiller med mat, så vi blir stelt veldig godt med. Dette går utrolig bra, sier Barbro Hølaas Vang.

Mathias Rydjord og Pål A. Hasselvold har sentrale roller i stykket.

- Dette er første gangen vi i teatermiljøet i Leksvik samarbeider med profesjonelle skuespillere. De er gode lagbyggere, så dette går godt. De proffe er Pål A. Hasselvold som spiller Jon Moan, Mathias Rydjord som Ludvik Kruksve, Helga Haga som Borghild Kruksve, som senere ble gift med Jon Moan, og Line Heie Hallem har rollen som Irene Klein, forteller Vang.

Jøder på flukt

«Flukten» handler om det som skjedde da motstandsfolk i Leksvik hjalp jødiske flyktninger over til et liv i sikkerhet i Sverige under siste verdenskrig. Marte Hallem har skrevet manuset til Flukten».

- Billettsalget går veldig bra. Blant annet så sponser NTE (Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk, red. anm.) billetter for 300 10.klassinger på Fosen. 10.klassingene i Indre Fosen får billetter gjennom Den kulturelle skolesekken, sier Vang.

- En takknemlig jobb

Terje Hølaas er arenasjef og har ansvaret for blant annet tribunen med 360 seter.

- Det er en takknemlig jobb. Det er ikke noe komplisert byggverk vi setter opp. Vi har ikke så mye igjen å gjøre nå. Det som står igjen er blant annet å lage levegger rundt tribunen. Tribunen har vi lånt fra Levanger. De røde setene kommer fra Lerkendal. Jeg er her en tur hver dag. Det kommer stadig nye ting som må gjøres. Jeg tar i mot ordrer fra regissøren, smiler Hølås.

Barbro Hølaas Vang, Terje Hølaas og Anne Grete Nyseter har det meste under kontroll så langt.

I forkant av hver forestilling blir det ulike foredrag inne i den unike stuebygningen på Ner-Killingberg. Matsalg blir det også, og det skal AmCar-klubben i Leksvik stå for i et mattelt bak fjøset.

- Alt er på stell her

Regissør Espen Løvås trives godt med oppgaven han har fått på Ner-Killingberg.

Regissør Espen Løvås.

- Skuespillerne er fantastiske og amatørene er kjempegode. Apparatet rundt er også bra. Alt er på stell her. Dette er bare en drøm å arbeide med. Tunet er her er en fantastisk arena for teater, men de fleste scenene i stykket foregår andre steder enn ute på et tun, så folk må strekke forestillingsevnen sin noe. Men dette blir bra, sier regissøren.

Han skryter også av manuset Marte Hallem har skrevet til forestillingen på Ner-Killinberg.

- Dette er kjempespennende materiale å lage utendørsteater av. Det er mye dramatikk som har skjedd her i Leksvik. Det handler om en problemstilling som er aktuell også i dag. Det er mange i dag som ikke tenker på samme måten om det å hjelpe folk som er på flukt.

- Det preget oppveksten min

Familien Moan var sentral i motstandsarbeidet i Leksvik under krigen. Tove Sobanski, som er datter av Borghild og Jon Moan, overvar deler av prøvene på Ner-Killinberg denne uka. Hun har bodd i Connecticut i USA i 30 år, men er hjemme i Leksvik en tur hver sommer.

Tove Sobanski er datter av Borghild og Jon Moan og er oppvokst med historien om det som skjedde under krigen.

- Jeg har et nært forhold til Leksvik, og skal være her den uka stykket blir spilt sånn at jeg får det med meg. Jeg er vokst opp med historien om det som skjedde under krigen. Det var identiteten til foreldrene mine. Det preget oppveksten min, og det er en erfaring jeg har vokst på. Jeg lærte at jeg måtte så opp for mine meninger og at jeg måtte ta et standpunkt mot det som var urett, sier Sobanski som gleder seg til å få se historien, som hennes foreldre og slektninger var en del av, tolket gjennom teateroppsetningen på Ner-Killingberg.