Forleden fikk trondheimsfirmaet Malthus AS beskjed om å gi tål og bie med oppsettinga av en del av brakkeriggen på Frønes i Åfjord. Nå ser det, ifølge rådmannen, ut til at de kan fullføre arbeidet.

Arkeologmat

Forsinkelsen i byggeprosessen er ikke den første som prosjektet har vært utsatt for. I fjor måtte kommunen, som reguleringsmyndighet, gå en ekstra runde med vernemyndighetene. Det viste seg at Frønes holdt på å bli åsted for et brudd på kulturminneloven. Tomta der Fosen Bo og Catering skulle sette opp brakkeriggen, var en gang i fordum grava til en lokal høvding. Ifølge nedtegnelsene til Åfjord kommune skulle grava for lengst være fjernet, men kulturminnehensyn krevde at området måtte granskes behørig av arkeologer før de fikk lov til å gå løs på det med graveredskaper.

Utvidelse

En stor del av boligriggen er allerede på plass i området. I samband med den siste utvidelsen viste det seg imidlertid at en av boenhetene kunne komme i konflikt med en del av det gamle gravområdet som ikke var tilstrekkelig dokumentert. Nå mener Johansen det skal ligge til rette for at selskapet som skal losjere inn arbeidsfolket skal kunne gjøre det uten å komme på kant med lovverket. En del av løsninga ga seg sjøl ved at det kommer mindre arbeidsfolk utenfra enn først antatt.

– Når de siste oppdragene gikk til Johs. J. Syltern AS, blir det mindre behov for å ha boligrigger for utenbygds arbeidere, sier Johansen.

Hastverk

De danske arbeidslagene vil  i de nærmeste ukene komme til Åfjord og begynne på monteringa av vindmøller i Roan fortere enn snøen rekker å smelte bort snøskuterspor i fjellene på Fosen.

– Det er 71 vindmøller som skal være ferdige til høsten, så det haster å få plass den siste riggen, sier rådmannen.

Han sier overnattingsbransjen ellers i kommunen har merket at det er interesse for det som foregår her for tida.

– Det er full fart både på hotellet og ved riggen, bekrefter hotelldirektør Rolf Holtermann Holmen. De skal ha 236 rom, i tillegg til hotellets 40, når alt er oppe og går.

– Da skal vi greie å handtere toppene. I juni og juli er det flest arbeidere her. Til våren tar det seg opp igjen, sier Holmen.