I nærmere tre tiår har Brenne arbeidet med folk. Hun har arbeidet som hudpleier og hun har utdanning som massør. Gjennom teknikker som hun har tilegnet seg fra forskjellige hold, har hun hjulpet folk med alt fra problemer i ledd, rygg og nakke til personer som lider av problemer med stemmen. Hun kaller metodikken «Natural Movement Brenne». Filosofien går enkelt forklart ut på at kroppens muskler, sener og bindevev henger sammen i kjeder. Får du en skade eller et trauma et sted, kan de gi seg utslag i problemer på et annet sted på kroppen.

Naturlig bevegelse

Brenne tar imot sine klienter i lokalene i «Livets Senter» på Brekstad, og det er også her hun tar imot Fosna-Folkets representant.

Hun forteller at det var hennes arbeid med klientene gjennom mange år at hun av egen erfaring oppdaget at det var sammenhenger mellom muskler som terapeuter ofte overser. Hun har hatt sjøl holdt kurs for forskjellige typer terapeuter, og dem metodikken hennes har appellert mest til er osteopater.

– Det er kanskje osteopatien som ligger nærmes det jeg driver med, sier hun.

Fosenoppholdet

Hennes opphold på Fosen er det på tre måneder. Her har hun tatt imot folk med ymse  muskel- og skjelett plager.

– Det har vært alt fra stive ledd, øm muskulatur og feilstillinger, til kroniske muskel- og skjelettplager, forteller Brenne.

Hennes befatning med Trøndelag og trøndere skriver seg fra et møte med en person på klinikken hennes for tre år tilbake. Vedkommende som slet med plager og smerter i føttene på grunn av plattfothet og overpronasjon.

– De hadde hørt at jeg kanskje kunne hjelpe, sier Brenne.

NMB

Natural Movement kommer fra området Nederland og Belgia.

– De har en tilnærming og en åpenhet i forhold til forskjellige behandlingsformer som jeg gjerne savner her i Norge, sier Brenne.

Brenne utviklet metoden videre basert på sine egne erfaringer, og nå lærer hun bort Natural Movement Brenne – metoden (NMB-metoden) til andre. Hun beskriver det som et  individuelt tilpasset behandlingssystem som påvirker og balanserer hele kroppens muskulatur og bevegelsessystem.

– Dette er en metode jeg har blitt veldig glad i å bruke, og som har gitt mange klienter en mye bedre hverdag. Derfor var det veldig gledelig at jeg kunne hjelpe denne ungdommen med å rette på mye av det hun slet med, og føttene hennes fikk også tilbake en fin bue. Jeg synes virkelig at jeg har en spennende jobb. Det å reise til nye steder i Norge for å møte folk som sliter med ulike vondter, og kunne få hjelpe dem, har vært en berikelse for meg, sier terapeuten.

Bindevevet

Osteopatene jobber i likhet med Brenne en del med bindevevet i kroppen. Dette vevet er hinnene som omslutter musklene og ved enden av hver muskelen går det over i senene. Muskel- og leddkjedene har sitt opphav i G.D.S.-metoden, som Francoise Meziers (Belgia) utviklet og lanserte rundt år 1950.

Brenne er opptatt av å bryte ned barrierene mellom de ulike faggruppene og at en heller skal se på kroppen og sinnet som en helhet. Når hun begynner å snakke om dette, merker en at hun bærer sitt etternavn med rette. Damen er meget engasjert i sitt virke.

– Jeg prater som en foss, sier hun unnskyldende.

Bevegelsene

I metodikken til Brenne er det gjerne en sammen heng mellom en plage eller et symptom lokalt et sted som kan sette seg i hele bevegelsesapparatet. Tanken er at en kan bøte på plagene med å endre bevegelsesmønsteret. Et sentralt begrep hos Brenne er balanse. Både i betydningen fordeling av vekt og belastning i kroppen og i betydningen å holde kroppen riktig i forhold til kroppens naturlige tyngdepunkt. En sentral muskel som Brenne er en uanselig og lite påaktet muskel som ligger nederst i magen. Denne har betydning både for kroppens holdning og balanse. Wikipedia forteller at det er hele 20 prosent av befolkningen som mangler denne muskelen.

– Det skyldes sannsynligvis at den er blitt tilbakedannet ved manglende bruk. Derfor mangler den i kroppen på voksne individer som blir obdusert. Musculus pyramidalis er en liten muskel med en viktig funksjon i kroppen, sier Brenne.

Øvelser

Brenne har også lang erfaring med tradisjonell uttøyning, har utviklet yogakurs i samarbeid med yogalærer Daniel Gjerde. Hun har også Brenne tilegnet seg kunnskap om hvordan å puste uten begrensninger.

– Jeg har gjennom årene som terapeut samarbeidet med en vid rekke av fag-grupper, som kiropraktorer, pustepedagoger, fysioterapeuter, akupunktører, lærere fra Grønland qigong og taiji senter og forskjellige yoga miljøer, forteller damen.

De som er hos Brenne får med seg instruksjon i øvelser de skal utføre.

Etter noen omganger på benken til Brenne er det minst én skeptiker som har fått erfare at hun har noe å fare med. Ifølge henne sjøl er det ikke noe hocus pocus med metoden hun praktiserer.

– Hele opplegget er egentlig både ganske jordnært og handfast, forklarer Brenne.