25. februar reiser tvillingsøstrene fra Vallersund i Bjugn til Lesvos gjennom organisasjonen Dråpen i havet. I en uke skal de være med og ta imot og hjelpe flyktningene som kommer i land på strendene.

– Etter en tøff og farefull ferd over havet, er det viktig at de møter gode medmennesker som kan gi omsorg, klemmer og smil når de kommer til land, sier Tone Jøssund.

– Vi må gjøre noe

Jøssund forteller at hun føler seg heldig som har mulighet til å hjelpe. Både hun og søsteren er veldig glad for at de får reise sammen. De synes det er tryggere å reise i lag og at de kan støtte hverandre underveis.

– Vi var begge enige om at vi må gjøre noe, forteller Jøssund.

Søstrene skrev om reisen på Facebook, og fikk mye mer respons enn de forventet. De forteller at både familie og ukjente kom med bidrag etter det. Tone Jøssund sier at de kommer til å bruke pengene på innkjøp av mat og klær til flyktningene.

Startet høsten 2015

Siv Grøteide og Tone Jøssund meldte seg som frivillig hos Dråpen i havet i romjula. De forbereder seg til reisen ved å lese mye på nett. De har også vært på informasjonsmøte med organisasjonen der de fikk tips og praktiske opplysninger om turen.

De har begge fulgt mye med i media om flyktningene. Det de så førte til at Jøssund meldte seg som frivillig i Røde Kors, og Grøteide, som er kontaktlærer i 3.- og 4. klasse ved Torvikbukt skole, samlet inn penger via skolen og ga til Redd Barna. De bakte og solgte gjærbakst, og pengene gikk til syriske flyktninger.

– Jeg har ikke jobbet for en frivillig organisasjon tidligere. Høsten 2015 var det min tid for å gjøre en innsats, sier Jøssund.

– Det var nok da det startet for oss begge, bekrefter Grøteide.

Spente på reisen

De 42 år gamle søstrene forteller at de er spente, men at de ser mer fram til det enn de gruer seg. De sier oppgavene deres på øya blir å ta imot båter og flyktninger, hjelpe dem videre på reisen, sortering på lager og rydding av strender. Andre oppgaver blir å kjøpe inn mat og klær til flyktningene.

– Det kommer til å bli en tøff, men også en god uke. Det blir nok både utfordrende, fælt, fint, vanskelig og spennende, forteller Jøssund.