At arbeidslivet har et stadig voksende behov for kompetanse, er det lite tvil om. Nå kommer en ny ordning som kan skaffe Fosen mer ny kompetanse.

Ordningen heter Trainee Trøndelag, og er et samarbeid mellom flere trainee-ordninger i Trøndelag og Nord-Østerdalen. De lyser ut trainee-stillinger hvert år, for unge med høyere utdanning. Bedrifter som er med i ordningen, får dermed en kortere vei til ny og relevant kompetanse.

– At Trainee Trøndelag-familien vokser, er bare positivt for alle parter, sier Marit Eriksen, daglig leder i Intro Trainee i en pressemelding.

– Får tilgang til database med over 250 nyutdannede

Fram til nå har trainee-ordningen bestått av Fjelltrainee på Røros og i Nord-Østerdalen, KystTrainee på Hitra og Frøya, Intro Trainee for aksen Steinkjer – Trondheim, og Trainee Namdal.

– Nå utvides trainee-ordningen til Fosen, Oppdal og Rennebu. Det betyr at bedrifter i disse områdene nå får tilgang til vår database med over 250 nyutdannede hvert år, sier Eriksen.

Nyutdannede som blir koblet med en bedrift gjennom denne ordningen, får arbeidskontrakt på ett eller to år med full lønn, i tillegg til et faglig og sosialt nettverk med andre bedrifter og traineer.

– Det er et økende kompetansebehov i distriktene, og vi vet at rekruttering er vanskelig for mange bedrifter. Med flere lokale trainee-ordninger, vil flere bedrifter få tilgang til den kompetansen de trenger. De nyutdannede får også en svært god oversikt over alle de spennende jobbene som finnes i vår region, sier Eriksen.

– Dette er med andre ord en vinn-vinn-situasjon, sier Eriksen.

– De er også innstilt på å flytte på seg

– Rekruttering har lenge vært den største utfordringen for bedrifter i vår region, derfor var det ikke vanskelig å si ja til å være med i Trainee Trøndelag.

Det sier Anniken Fjeldvær, som er prosjektleder for Trainee Trøndelag på Fosen. Det er FI Næringshage som skal drive ordningen på Fosen.

– Det vi synes er spesielt bra med denne ordningen, er at dette er nyutdannede som er ivrige etter å komme seg ut i arbeidslivet. De er også innstilt på å flytte på seg, noe som er et godt utgangspunkt for bedriftene på Fosen, sier Fjeldvær.

Hun peker også på at ordningen gir større fleksibilitet, både for bedriftene og de nyutdannede.

– En trainee blir ansatt hos en bedrift i ett eller to år. Etter denne perioden er det ingen krav til fast ansettelse, men det er mulig dersom begge partene ønsker det. Det gir en enorm fleksibilitet for begge parter, sier Fjeldvær.

– Vi har stor tro på denne ordningen, og tror den vil være et svært godt verktøy for Fosen-bedriftene, sier hun videre.