Det er vanskelig å si at folk må gå ut og oppsøke folkemengder, når anbefalingen er å unngå folkemengder. Men de aller fleste som har holdt åpent har gjort det godt innenfor gjeldende smittevernregler. Det har med andre ord vært trygt å gå på kino, selv om det har vært et smitteutbrudd i området. Likevel har svært få gjort det.

Røde tall

Ørland kino hadde røde tall og fikk nær halvert besøket i forhold til rekordåret i 2018. Jeg vil tro andre kulturtilbud andre steder på Fosen har lignende tall.

I det siste året har jeg vært på flere arrangement på Fosen hvor det knappest har vært folk. Det er like trist hver gang. Så jeg har lyst til å stille det ubehagelige spørsmålet: Har pandemien vært et påskudd for å trekke seg inn hjemme hos seg selv, og la viruset være en unnskyldningen for ikke å gå ut og prøve noe nytt?

Senvirkninger

Nå foreligger det ikke noe forslag om å legge ned kinoen. Men verken kinoen, Riksteaterets besøk på Fosen, treningstilbud, aktive museum eller restauranter er noe vi bør ta som en selvfølge. Små bedrifter, frivillige tilbud og kulturliv har en ting til felles: De må bli brukt for å overleve. Og akkurat nå er flere av dem rammet av senvirkninger av korona: Kontoen for både penger og vilje til å fortsette er snart tom.

Det er fortsatt januar, og jeg har fortsatt ikke kommet fullt i gang med mitt nyttårsforsett. Jeg håper det enda ikke er for sent, med andre ord.

Gjør noe du ikke har gjort før

Så her et forslag til et litt forsinket nyttårsforsett:

Hva med å prøve noe nytt i år? Gå på en forestilling, lær en ny treningsform eller spis noe du aldri har smakt før?

For hva er det verste som kan skje? At du oppdager noe nytt og faktisk liker det? Og enda bedre: At du er med på å styrke tilbudene som er her, og enda bedre - gjør det attraktivt for andre som har lyst til å starte opp med noe nytt her.