Bente Tømmerdal beskriver det så ærlig og hudløst i innlegget sitt: «Det er ikke så lett å få tak i og håndtere NAV, sosionom, psykiske helsetjenester, fysioterapi eller andre, når man ligger med hodet i en spybøtte etter cellegift, med lammende smerter, eller en følelse av håpløshet».

Du får verdens beste kreftbehandling. Men oppfølgingen i kommunen når du kommer hjem, er fraværende, i beste fall tilfeldig og lite systematisk. Det forteller kreftrammede i Kreftforeningens pasientbrukerundersøkelse.

Jeg tror vi alle forstår at dette er en frustrerende situasjon. Og det er lett å si, slik skal det ikke være i Norge i 2023. Jeg mener det ikke er så mye som skal til for at Indre Fosen kan få den losen som Bente desperat klokelig etterspør. Det handler om kunnskap og koordinering.

I fjor kom Helsedirektoratet med en løsning vi har ventet på i mange år: Pakkeforløp hjem. Helt konkret betyr det at alle som får en kreftdiagnose nå skal få tilbud om oppfølgingssamtaler. Samtalene skal gjøre det lettere å finne ut om man har behov for hjelp også etter kreftbehandlingen, og skal sikre gode overganger fra sykehus til kommune. Halvannet år senere vet vi at svært mange kommuner og sykehus knapt har startet opp med innføringen av Pakkeforløp hjem.

En kreftkoordinator som Bente etterspør, ville ha gjort innføringen av Pakkeforløp hjem smidigere. For å forstå kreftpasientenes behov trenger kommunen kompetanse om kreft. En kreftkoordinator er et lavterskeltilbud som skal kunne veilede og snakke med deg som kreftrammet eller pårørende, og som skal ha oversikt og koordinere tilbud.

En dedikert kreftkoordinator ville ha hatt oversikt over tilbudene til kreftpasienter på Fosen. En dedikert kreftkoordinator ville ha sett behovene til kreftpasientene tidlig i forløpet. Slik at hjelpen og tilretteleggingen forhindrer mer omfattende kommunale hjelpetilbud senere.

Slik kan Pakkeforløp hjem og kreftkoordinator være økonomisk besparende for kommunen. Men også samfunnsøkonomisk for den enkelte kreftrammede, for å komme raskere tilbake til hverdagen sin.

Kjære lokalpolitiker på valg! Nå er det valg. Indre Fosen er ikke godt nok beredt til å ta imot Bente Tømmerdal og alle andre kreftoverlevere som vil komme i årene fremover. Hvordan vil du være en pådriver for at kreftoverleverne får den losen de trenger?

Tom Anders Stenbro, distriktsleder Kreftforeningen