Fosengaven er den årlige innsamlingsaksjonen som gjennomføres av ekteparet Geir Yngve og Anja Hovde på Ørlandet. Det skjer i samarbeid med Ørland Sparebank, Ørland kommune og Fosna-Folket.

Var i fjøset

Over 300.000 kroner kom inn til fjorårets innsamling til Dina Special Children Foundation Uganda. Det er også et godt formål i Afrika denne gangen: Aid in Action i Kenya.

Geir Yngve Hovdes første bekjentskap med norske Anne Louise Dæhlin, tidligere Hübert, skjedde i 2014.

– Jeg jobbet i fjøset mens jeg hørte på radioen, da det ble sendt et program med henne. Jeg ble så rørt da jeg hørte hva hun hadde fått til, at jeg måtte gråte, sier Geir Yngve Hovde.

Backpacking

Anne Louise Dæhlin var som 19-åring på backpacking, da hun i 2008 ankom landsbyen Gombolo i østafrikanske Kenya. Tørke i området hadde ført til stor mangel på både mat og drikkevann.

Anne Louise Dæhlin med et liten knippe barn de bistår i Kenya. Foto: Aid in Action

Barn som Anne Louise kom i kontakt med hadde ikke spist på flere dager.  Hun fikk dratt i gang et hjelpeprogram. Det er dette som siden har vokste seg stort og hjulpet titusener av mennesker. I 2010 ble Aid in Action etablert.

Papayaene i Gombolo

– Det som særpreger arbeidet til Aid in Action er fokuset på hjelp til selvhjelp. Det å få engasjert de rette personene lokalt, og dratt i gang tiltak som monner, seir Geir Yngve Hovde.

I et område som ofte rammes av tørke, har det vært viktig å finne vekster som egner seg godt under slike forhold. Papaya har vist seg å være en slik vekst. Suksessen med å også arrangere konkurranser knyttet til dette, har vært en suksessfaktor. Dette ga også anslaget til Anne Louises bok «Papayaene i Gombolo», som ble utgitt på Gyldendal forlag høsten 2013.

Anne Louise Dæhlin. Foto: privat

«Du behøver ikke forandre verden, men du kan», er et sitat som Anne Louise Dæhlin har gjort kjent.

Imponerte kronprinsparet

– Det norske kronprinsparet har latt seg imponerte av det arbeide hun har lagt ned. I det hele tatt har hun imponert mange med det som hun og organisasjonen har oppnådd, sier Anja Hovde.

– Anne Louise er helt fantastisk. Det hun har fått til i Afrika, er nesten ikke til å tro. Jeg er virkelig imponert, uttalte kronprinsesse Mette Marit til VG under World Economic Forum i Davos i 2013, og fikk støtte på det samme fra kronprins Haakon Magnus.

28. november blir det avspark for Fosengaven 2023, med et åpningsarrangement i Store Sal i Ørland kultursenter. Da skal blant annet lokale artister delta.

– Anne Louise Dæhlin kommer også. Hun vil fortelle sin historie og hva de jobber med i dag, sier Ann Karin Aar Flæsen.