– Dere trodde kanskje dere var her bare for å høre ballader, men vi må ta noen groviser også, sa han fra scenen, og publikum lo med.

Johnny Logan åpnet konserten med kjente sanger som «Hold me now» og «What's another year», som han vant Melodi grand prix med, før han avsluttet med en julemedley bestående av blant annet «Fairytale of New York» og «Last christmas».

Mr. Eurovision

Ettersom han er den eneste som har vunnet Melodi grand prix tre ganger, kalles han «Mr. Eurovision», men egentlig heter han Seán Patrick Michael Sherrard. Artistnavnet «Johnny Logan» fikk han av en italiensk promotør.

– Men du kan kalle meg hva du vil; Johnny eller Seán, men i passet mitt står det Seán.

Besøket på Fosen er ett av mange turnéstopp i et hektisk førjulsprogram.

– Jeg kommer hjem til Dublin på julaften, og har fri første juledag, ellers er det turnévirksomhet. Jeg elsker selve konsertene; det er all reisningen som tar på.

Johnny Logan heter egentlig Seán Patrick Michael Sherrard. Foto: Erik Eikebrokk

Disiplinert

For elleve år siden sluttet han å drikke alkohol.

– Jeg var veldig god til det. Jeg var på landslaget, og det var snakk om å gjøre med til kaptein da jeg sluttet.

– Jeg har en sønn som laster opp iPaden min med tv-serier. Nå for tiden går det i en vampyrserie, og så er jeg halvveis i tv-serien om The Flash. Det kan være hva som helst som tar fokuset mitt vekk fra den lange reisetiden.

Han beskriver seg selv som en klovn på det tekniske.

– Sønnene mine gjør alt av det tekniske for meg. De lar meg ikke ha mer enn én fjernkontroll heller. Jeg har fått streng beskjed om å ringe dem hvis det skjer noe, jeg får ikke engang lov til å røre kablene som går inn i flatskjermen.

Ikke tid til sorg

Livet som partydyr og superkjendis har endret seg. Etter konserter tar han en kopp kaffe med bandet, før han går til sengs før midnatt og er klar igjen neste dag.

For kort tid siden døde hans yngre bror Eamon av hjerteinfarkt.

– Jeg måtte fly til Australia, det tok tretti timer, for å ta farvel med ham. Jeg var der to dager, så fløy jeg tilbake til Tyskland igjen. Det har egentlig vært. Det har vært non-stop. Jeg har egentlig ikke hadde tid til å sørge, så det treffer meg nå og da. Når jeg endelig får tid, er jeg sikker på at det kommer til å treffe meg, men inntil da, så må jeg bare ha fokus på konsertene.

Før konserten snakket Johnny med Fosna-Folket om alt mellom himmel og jord, og litt om det utenom. Foto: Erik Eikebrokk

Han har solgt over 16 millioner album og har startet sitt eget produksjonsselskap. Han produserer alle sine album selv.

– Jeg nyter musikken mye mer enn før, for det er min musikk. Jeg hadde et album i Norge som het Irish connection. Jeg måtte selge tolv tusen for å dekke kostnadene. Det var det første albumet jeg produserte edru. Det var et album om irske drikkesanger. Det sier litt om livet jeg har levd. Albumet toppet listene i både Norge, Sverige og Danmark, og solgte over tre hundre tusen.

Lærte norsk av Jahn Teigen

– Det er én ting jeg kan si, og det er ikke bullshit, men det er beste måten å si det på: Norge er sannsynligvis ett av de flotteste landene jeg har vært i. Så det å reise i Norge er en glede. Jeg bodde tre måneder i Oslo da jeg gjorde Witch witch. Da lærte jeg å snakke litt norsk av Jahn Teigen; «hvilket rom bor Elvis Presley i?» lærte han meg.

– Jeg spurte ham om hvordan jeg skulle si én ting, og så forklarte han meg hvordan jeg skulle si det på norsk. Jeg forelsket meg i Norge i 1980. Jeg elsker å komme hit. Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har vært her. Det er hundrevis, ikke bare ti-tjue.

Logan vokste opp i en fiskeby, i en utpost i Irland, og har alltid vært fascinert av vikinghistorie.

– Av en eller annen grunn føler jeg en spirituell tilknytning til sjøen. Og når jeg er på sjøen føles det som jeg har en nærhet til foreldrene mine, og broren min, som døde for kort tid siden.

– Vi har våre historier i Irland og drømmer om den perfekte verden. Jeg forklarte det til noen på flyet over, det med irske puber og irske puber. I Norge er det puber som ser ut som irske puber, men de er det egentlig ikke. Irske puber, før fjernsynet kom, var for å spille musikk og sosialisere. Det ble kalt «a session». De som ikke kunne spille eller synge, fortalte en vits eller siterte et dikt eller leste høyt fra en bok. Alle gjorde et eller annet, så det var slik underholdning ble skapt. Det var et møtested for folk. Det er dét irske puber virkelig er, i tillegg til å bli veldig fulle, så klart. Det er irer ganske gode til, egentlig.

Johnny Logan har besøkt Norge hundrevis av ganger. Neste år kommer han tilbake - igjen. Foto: Erik Eikebrokk

You raise me up

- Hva er storyen med sangen «You raise me up», egentlig, som Rolf Løvland skrev, og Josh Groban, blant flere, gjorde til en stor intasjonal hit?

– Den var det jeg som egentlig skulle synge, men det tok seksten år før jeg fikk kreditt for den sangen.

– Storyen er at de ikke hadde penger. De ringte meg og sa de ikke kunne betale meg, og lurte på om jeg kunne gjøre det som en tjeneste. Jeg kjente Rolf fra tiden min i Norge og sa at «ja, det kan jeg gjøre», som en tjeneste for dem.

Ifølge Wikipedia ble sangen i utgangspunktet skrevet av Løvland for egen framføring, og den ble første gang framført i begravelsen til Løvlands mor. Siden la Løvland merke til at sangen rørte folk. Den ble først spilt inn med Secret Garden, nærmest tilfeldig en sen kveld i platestudioet i Kristiansand i 2001. Sammen med Fionnuala Sherry fikk Løvland den irske tekstforfatteren Brendan Graham til å skrive tekst til melodien

– Vi brukte én dag i studio, og drakk tre flasker vin. Så var sangen ferdig, og resten er historie. Da plateselskapet hørte sangen ble de blåst av banen. Etterpå fikk de vite at det var meg. Det var Universal Norge. Rolf ville ha min versjon, men plateselskapet hadde seks andre inne på audition, og de ville ha noen andre til å synge sangen. De ville ikke ha «Mr. Eurovision», selv om det var en fantastisk versjon. Plateselskapet sa det selv, «dette er en utrolig versjon, men vi må endre sangeren». Det var helt surrealistisk. De ville ikke at sangen skulle assosieres med Eurovision Så hentet de inn en annen fyr til å synge, en som hadde blitt nummer ti i Eurovision.

Johnny Logan har ikke rørt alkohol på elleve år. Det gjør at han kan turnere hardt. Den harde festingen hører fortiden til. Foto: Erik Eikebrokk

Irritert

Sangen ble ingen hit for Secret Garden, men etter hvert begynte flere irske og skandinaviske artister å spille inn egne versjoner av den. Blant dem Josh Groban og Westlife. Sangen har blitt Grobans signatursang, og er spilt over 21 millioner ganger på Spotify.

– Noen ganger er det vanskelig å holde munn. Det irriterer meg fortsatt. Det sårer meg. Ikke at de fikk noen andre til å synge sangen, men at jeg ikke fikk kreditt for at det var jeg som sang den første versjonen som alle senere kopierte. Det er det som irriterer meg. Jeg klandrer ikke Rolf, han hadde ikke noe valg. Det er slik plateselskaper opererer. De har ikke peiling på det de driver med. De bare selger ting. De er ikke sangere eller artister. De bryr seg ikke om musikk. Men jeg klandrer Rolf for at jeg ikke ble kreditert før seksten år senere, når boka kom. Jeg har alltid hatt stor respekt for ham. I boka skriver de at de måtte sparke meg, men hvordan kan de sparke noen som bare har gjort noen en tjeneste.

Ifølge Wikipedia har trolig over tusen artister verden over spilt inn egne versjoner av sangen.

– For seks år siden døde moren min, og da sang jeg sangen i begravelsen. Og siden har jeg sunget den, publikum ser ut til å like den.

Siden den første utgivelsen i 2001 anslås sangen å ha solgt i rundt 100 millioner eksemplarer, fordelt på album og singler verden over. Trolig er også «You Raise Me Up» den mest suksessfulle norsk-skrevne låten noensinne, ifølge Wikipedia.