Han ankom Fosen med ferje, fordi han ville se naturen, og forlot Fosen med rutefly fra Ørland flystasjon. Han er den eneste artisten som har vunnet den internasjonale Melodi grand prix-finalen to ganger som artist, og husker godt at Jahn Teigen fikk null poeng for «Mil etter mil» i 1978.

Navn: Seán Patrick Michael Sherrard (Johnny Logan)Alder: 63 årBosted: Dublin, IrlandSivilstand: Gift med AilisYrke: Musiker

- Hva opptar deg mest for tida?

– Donald Trump. Jeg syns han er et narsisstisk rasshøl. Det er bare å se på det siste han gjorde, med å erklære Jerusalem som hovedstaden i Israel. To personer er allerede døde; jeg vet ikke hvordan han greier å leve med det. Det var helt unødvendig å helle mer bensin på bålet. Det trengte ikke mer brennstoff. Situasjonen trengte ikke det. Det er nok terror og fortvilelse i verden. Og så ender vi opp med et rasshøl som president i USA.

- Hva er ditt skjulte talent?

– Jeg skulle ønske jeg kunne si sex, men det er det ikke. Mitt skjulte talent (tenker). Det må være veldig godt skjult. Det er golf. Handicappet mitt er 25, men jeg spiller bedre.

Johnny Logan ankom Fosen med ferje, og dro fra Fosen med rutefly. Han har vært i Norge mange ganger, men besøket var hans første på Fosen. Foto: Erik Eikebrokk

- Hvorfor bor du der du bor?

– Jeg bor i Irland, femten minutter fra flyplassen i Dublin. Det er hjemmet mitt. Jeg bor ikke bare der, det er der jeg hører til. Jeg ble født i Australia. Faren min var operasanger, så jeg ble født på turné. Alle søsknene mine ble født på turné. Vi har et ordtak i Irland; bare fordi du er født i en stall, betyr ikke at du er en hest.

- Hva er din største idrettsprestasjon?

– Jeg har 16 medaljer i gælisk fotball, og 15 i hurling (Irlands nasjonalsport, og den raskeste sporten i verden). Tre medaljer i svømming og to i stuping. Jeg har alltid vært god i idrett. I dag er det mest golf, og jeg svømmer litt og trener litt styrke. Jeg er 63, ikke 36 lenger.

- Hvis du skulle fått reist en bauta eller minnesmerke over noen i hjembygda di, hvem ville det blitt?

– Det er allerede satt opp en statue i Dublin over verdens beste veddeløpshest, Arkle, men hvis jeg skulle satt opp en bauta over noen fra Dublin. Michael Collins ledet den irske hæren gjennom borgerkrigen i 1922. Han ble skutt av irske folk som 33-åring, men han er en av heltene mine.

- Dersom du kunne bedt hvilken som helst person fra verdenshistorien hjem til deg på middag og en dyp samtale. Hvem ville du valgt, og hva ville du servert?

– Hvis jeg kan velge fritt, må jeg si John F. Kennedy. Han var så ung, men likevel så vis, på så mange måter. Se på forskjellen mellom han og Trump. Han var kjent for å være litt av en skjørtejeger, men det er vanskelig å finne noen i disse dager som ikke er det. JFK sa noe sånt som: ikke spør hva landet kan gjøre for deg, men hva du kan gjøre for landet ditt. Det er mye visdom i det. Gandhi ville også vært interessant å snakke med, og Nelson Mandela. Jeg kunne tenkt meg å vite hvordan slike folk greier å tilgi det som er gjort mot dem. For det syns jeg er vanskelig selv mange ganger. Jeg er en forferdelig kokk, så jeg måtte få noen andre til å lage maten. Jeg er glad i thai-mai, så det kunne gjerne stått på menyen.

Johnny Logan holdt konsert på Ørland kultursenter lørdag kveld. Foto: Erik Eikebrokk

- Hva er en perfekt dag på Fosen for deg?

– Det må enten vært midt på vinteren eller midt på sommeren. Du nevnte at det var en historiker her som kjenner historier fra vikingtida og gammelt av. Så det måtte bli å tilbringe en dag sammen med ham; og gå rundt og se og lære fra ham. Å få en innsikt i hvordan vikingene levde på den tida. Å kunne lære fra ham, det ville vært en perfekt dag.

- Hva er den beste julegaven du har fått?

– Jula i 1988, det var året etter at jeg vant Eurovision for andre gang. Da fløy jeg kona og mine to sønner, på den tida, og min eldre bror Michael, til Australia. Der befant allerede min yngre bror Eamonn og søsteren min, seg, og min mor og far. Vi hadde vår første og eneste jul sammen, mens vi alle var samlet på samme planet. Det var første gang vi alle var sammen på femten år, og det var den siste gangen vi var sammen. Det var en perfekt jul, som jeg fortsatt har med meg mange gode minner fra.

- Hva spiser du på juledag?

– Kalkun, bakte poteter, rosenkål, og trifle, en dessert som søsteren min lager, helst med en dæsj sherry i, vi prøvde uten sherry ett år, men det var ikke like godt, og julepudding med vaniljesaus. Dette er hvert år. Og hvert år spiser jeg så mye at jeg må ha en middagshvil etterpå fordi magen er så full. Jeg elsker jul. Jeg sier bønn hvert år også. Jeg bruker Bart Simpson sin: «er det noen som vil si noe?» - Noe, sier jeg, og så spiser vi.

- Hvor kjøper du julegavene?

– Det kan være hvor som helst. Jeg har kjøpt julegaver i Norge også, jeg kjøpte en jakke til min sønn. Jeg er en shop-a-holic. Jeg hadde vært en perfekt homofil venn. Jeg elsker å shoppe, både med menn og kvinner. Det er noe galt med meg. Sist gang jeg var i Oslo kjøpe jeg en bluse til min kvinnelige manager.

- Hvordan feirer du jul?

– Jeg går alltid i kirka dagen før julaften. Det er bare én gang i året. Jeg er ikke noen god katolikk, men jeg tror at det er en gud. Jeg tror mine foreldre er sammen med ham. Jeg vet ikke i hvilken form, men jeg tror det er en sjel. Men jeg tror ikke det er noe vi kommer til å forstå før vi kommer til den neste verdenen. Jeg tror ikke at vi kommer til å møtes igjen og håndhilse på hverandre igjen der. Jeg tror bare det er sjelen vår som flytter seg til et annet nivå. Min far var alltid glad i å være i kirka. Jeg føler meg nær ham når jeg er der.