Sentralt i bokprosjektet finner vi familien Aasegg på Spongdal, Byneset – Knut Olav, Torill og Elly Marri.

Jakob Vingsands veg

Som Aasegg-navnet hentyder, er det her klare bindinger til Osen. Fosna-Folket møter familien på heimebane.

– Min far var fra Osen, ja, medgir Knut Olav Aasegg.

Osing var også Jakob Aksel Vingsand, som kom fra gården som i dag utgjør Osen bygdetun på Vingsand.

I likhet med Knut Olavs far, endte Jakob Vingsand etter hvert opp på Trondheimssida. Via Hemne og Leinstrand, ble familien til slutt bosatt på Heimdal. På Heimdal finner vi i dag Jakob Vingsands veg.

«Dåmen etter Vingsand»

Boka «Jakob Aksel Vingsand, Musikeren, kunstneren og mennesket» som nå er under produksjon, står som en klar oppfølger av CD-utgivelsen «Dåmen etter Vingsand» i fjor sommer.

Familien Aasegg, det vil si far Knut Olav og datteren Torill, var også sterkt involvert i den. 54 av Jakob Aksel Vingsand sine komposisjoner presenteres i den. I tillegg ligger det ved et fyldig teksthefte med beskrivelse av slåttene.

Lærte av Jakob Vingsand

Knut Olav Aasegg, som selv er en kjent spelemann, var selv en av Jakob Vingsands mange elever.

– Det var utrolig å få samarbeide med Jakob Vingsand. At han var en stor musiker og komponist, er det ingen tvil om. Han var et stort talent tidlig, da han allerede som åtteåring spilte til dans i bryllup på munnspill. Musikken etter Vingsand slår an hos publikum den dag i dag, selv om mye av det han skrev ikke er så enkelt å spille rent teknisk, medgir Knut Olav. Sammen med Bjørn Aksdal på Rådet for Folkemusikk, skrev han biografien om spelemannen Klas Henriksen Bøle fra Åfjord og Flatanger for noen år tilbake.

Ole Bull Akademiet

Mens Knut Olav har sin eksamen fra Trøndelag Musikkonservatorium, er Torill uteksaminert fra Ole Bull Akademiet på Voss.

En privat prosjektgruppe bestående av familie, etterkommere og venner av Jakob A. Vingsand, sto for utgivelsen av nevnte CD. Gruppa forsto at det var et behov både å få en samlet beskrivelse av Vingsand, i tillegg til at man ønsket å videreformidle notene på slåttene han komponerte.

Mange kilder

– Vi har en rekke kilder som vitner om Jakob Vingsands liv, men det er behov for å få samlet dette mellom to permer, mener Torill Aasegg.

– Det er behov for ei bok om Vingsand?

– Vi kunne gitt ut flere, for han var en person med mange fasetter. Det er dem vi nå ønsker å få vist, sier Torill,

Knut Olav Aasegg og Torill Aasegg står sammen som redaktører av utgivelsen, mens Torill skal føre det hele i pennen. Mor Elly Marri har rollen som koordinator og sekretær.

Motstandsmann og kunstmaler

Grovt skissert vil boka ta for seg Jakob Vingsands barndom og oppvekst på Vingsand i Osen, voksen alder og spelemannen med underkategoriene folkemusikk, kor og slåttetradisjoner. Videre skal skolemannen, klokkeren, skytteren, motstandsmannen og kunstmaleren Jakob Vingsand belyses. Blant annet.

Det er beregnet at boken vil bli på rundt 300 sider, inkludert notesamlingen. Formatet vil være tilnærmet A4-format.

Trege fosninger

Jakob Vingsand var med på å stifte både Midt-Trøndelag Orkesterforening og Heimdal Spelemannslag. Å få finansiell støtte til boka, som utgis på privat forlag, har vist seg å være lettere i Heimdalsområdet enn i Fosen.

– Det har vært langt tyngre å få folk i Fosen til å forstå hvilken musikalsk kulturskatt de har i Vingsand. Hos mange har jeg ikke engang fått svar på vår forespørsel. Jeg håper det vil løsne etter hvert. Alle som bidrar vil bli nevnt. Store som små bidrag er viktige, understreker Elly Marri Aasegg.

Osen formannskap besluttet før helga å bidra med 10.000 kroner til prosjektet.

Målet er å få gitt ut boka til sommeren.

– Vi vil fullføre boka uansett, så får vi se hvordan vi skal klare å få den trykt, sier Torill Aasegg.

Jakob Aksel Vingsand som vist på coveret på CD-en Dåmen etter Vingsand. Foto: Privat