- I fjor høst gikk strømmen over store deler av Fosen. Da falt hele nettet ut fordi det ikke var nok strøm i omløp så spenningen falt. Jeg snakket med Trønderenergi som har ansvar for regionnettet på Fosen på fredag. De sa at strømnettet på hele Fosen holdt på å falle ut i forrige uke fordi det ikke var stor nok produksjon, sier daglig leder Ragnhild Åsrønning.

I forrige uke gikk strømmen i Brekstad.

Det samme skjedde to uker tidligere.

Ørland næringsforening inviterte Fosen nett og næringslivsaktører for å snakke om situasjonen fremover, og hvilke avbøtende tiltak som er mulig å gjennomføre.

Sårbart

Det er mange store utbygginger som pågår på Fosen for tiden. veg- og infrastrukturprosjekter, store byggeprosjekter og andre prosjekter som gjør at det graves mye i bakken der strømkablene ligger.

Nord-Europas største vindpark bygges på Fosen. Det gjør at strømnettet må håndtere mer strøm, og Statnett setter opp sitt første sentralnettspunkt på Fosen. Det skal ligge i Åfjord og arbeidet skal etter planen være ferdig i 2019.

- Det er tre nettnivå i Norge. Sentralnettet, et regionalt nett som Trønderenergi har ansvar for, og det lokale nettet vi er ansvarlige for, forklarer Åsrønning.

- Den store infrastruktur-utbyggingen på strømnettet i Åfjord gjør at vi er mer sårbare for strømbrudd for hele Fosen. Forsyningen blir veldig mye bedre når utbyggingen er ferdig og vil sikre forsyningen på en helt annen måte når prosjektet er ferdig, fortsetter hun.

Samme skjøt

I forrige uke gikk strømmen i Brekstad sentrum i en kort periode. Fosen nett forklarer at bruddet hadde samme årsak som et tilsvarende brudd i midten av januar.

- Det var en skjøt som gikk i en kabel ved Yrjarshallen der det foregår byggearbeid for tiden. Det samme skjedde på den samme kabelen og en av de nye skjøtene vi laget 14 dager tidligere røk sist uke, sier Åsrønning.

Ståle Rostad, som er avdelingsleder for driftsavdelingen i Fosen nett forklarer utdyper:

- Det er veldig bra at det er store byggeaktivitet. I dette tilfellet hadde man skrapt deler av overdekningen av sand over strømkabelen. Tunge maskiner kjørte over overdekningen og skjøten ble så sammentrykt at strømmen gikk. Det er en ny erfaring for oss. Vi har hatt graveskader før, men ikke opplevd at kjøring over ledninger har ført til brudd, sier han.

Store kostnader

Strømbrudd kan ofte ha konsekvenser for næringslivet. I enkelte butikker kan det være vanskelig å få betalt uten strøm. For bedrifter som produserer varer, fører strømbrudd ofte til produksjonsstans.

- Med strømbrudd midt under forestillinger i Store sal eller kinosalen ryker det lett forsterkere. Det medfører store kostnader, sier Gunn Kristin Ørsleie, daglig leder i Ørland kultursenter.

Arrangementsansvarlig Christer Harøy forklarer at selve strømbruddet ikke fører til skade. Det er bare som å skru forsterkerne av.

- Når strømmen kommer tilbake og blinker litt da ryker forsterkerne fort. De krever så mye lavspent strøm at det vil være vanvittig dyrt å ha en reserveløsning på plass, sier han.

Representanter fra annet næringsliv forteller også om betydelige kostnader ved strømbrudd, både i tapt arbeidstid men også skader på utstyr.

- Vi prøver å ansvarliggjøre de som forårsaker strømbrudd så godt vi kan. Samtidig har næringsliv andre rettigheter enn privatpersoner ettersom de er profesjonelle kunder. Det er mulig å gjøre avtaler om kompensasjon ved strømbrudd over en viss lengde, svarer Åsrønning.

Svanesang

Et annet problem på Ørlandet er svaner som flyr på strømkabler og forårsaker blink i strømnettet.

- Svanene finner mat på jorder når det ikke ligger snø over. Det er svære flokker. Når de treffer en linje blir det ofte blink og kan også bli brudd. Jeg har sett bilder av svanene som treffer strømlinjer. De er store og tunge og får hard medfart. Vi åpner en dialog med våtmarkssenteret for å se om det kan være mulig å få flokkene bort fra ledningene, sier Åsrønning.

- Vi ønsker å grave ned ledningene. Totalt vil det koste over 8 millioner kroner på Ørlandet. Det er midler til en del av den investeringen på budsjettet for 2018, legger Rostad til.

Tiltak

De to representantene for Fosen nett forklarer at de hadde et møte i fjor høst med entreprenører for å unngå skader i forbindelse med graveprosjekter, og at det har gitt resultater.

- Det er ikke bare strøm i bakken, men også annen infrastruktur. Nå er en fullstendig oversikt over alt som er gravd ned tilgjengelig på samme sted. Det håper vi også hjelper, sier Åsrønning.

Hun sier man må regne med enkelte planlagte strømavstenginger i forbindelse med arbeidet med å oppgradere strømnettet, men at det er de andre aktørene som er ansvarlige for det prosjektet som vil informere om det.

- Vi prøver å gi så rask og god informasjon som mulig med en gang det skjer noe. Der gjør vi et arbeid for å bli enda bedre. Nye rutiner for SMS-varsling for berørte gjør at vi håper å nå ut til flere, men det er klart at de på vakt er aller mest opptatt av å få strømmen tilbake så raskt som mulig, sier Ragnhild Åsrønning.

LES OGSÅ: Slik blir Vindparkeen på Fosen seende ut