Hvor lang tid tar det å kjøre til arbeidsplassen? Hvor mange tjenester - som skole, butikk, kulturtilbud, naboer og helsetjenester - kan den enkelte innbygger nå i løpet av nitti minutter i bil?

Det er disse variablene Statistisk sentralbyrå (SSB) har lagt til grunn når de har regnet ut hva som er Norges mest - og minst - sentrale kommuner.

LES OGSÅ

Fosens mest sentrale

– Jeg håper jo at det er Ørland kommune, svarer ordfører Tom Myrvold, på Fosna-Folkets spørsmål om hvilken Fosen-kommune han tror SSB-rapporten rangerer høyest.

Det er, ikke overraskende, Ørland, med kystbyen Brekstad, som er Fosens mest sentrale kommune. Ørland får en indeks på 632 av maksimalscoren på 1 000. Det gjør Ørland til Norges 206. mest sentrale kommune, ifølge SSB.

– Jeg vil jo tro at i en sånn beregning er kommunikasjon og hvordan man kommer til resten av verden en sentral faktor. I det perpektivet er det kanskje ikke så rart. Når vi er Fosens største handelssentrum og har så mange arbeidsplasser, ikke minst innenfor handel og service, så er det ganske åpenbart hvordan dette vil slå ut på Fosen, sier Ørland-ordføreren.

– Rapporten plasserer Ørland kommune litt over midtsjiktet landsmessig - virker det rimelig?

– Det er ingen urovekkende plassering for en kommune av vår størrelse, det er det ikke. Det høres ut som en naturlig plassering for oss, sier Myrvold.

(saken fortsetter under grafikken)

Ørland er Fosens mest sentrale kommune, mens Roan er minst sentralt, ifølge rapporten. Foto: SSB

– Veldig bra for Rissa og Leksvik!

Den nest mest sentrale Fosen-kommunen er den ferskeste av dem alle; Indre Fosen kommune, som trer i kraft fra 1. januar 2018.

– Dette er veldig bra for Rissa og Leksvika. Tidligere har vi vært plassert i samme sone som Trondheim. Nå får vi en annen klassifisering, og det er positivt i forhold til distriktstilskudd fra staten, som kan slå positivt ut, sier kommende ordfører i Indre Fosen kommune, Steinar Saghaug, til Fosna-Folket.

Fusjonen mellom Rissa og Leksvik får en score på 583, noe som er sju poeng mer enn naboen i nordvest, Bjugn kommune.

– Dette er kjempeviktig for næringslivet; ikke minst ved at vi kan komme i en annen sone for arbeidsgiveravgift, på linje med Bjugn og Ørland. Dette kan slå positivt ut økonomisk for den nye kommunen.

Saghaug mener den nye metoden for å sentralitetsindeksere kommunene på, er en bedre og riktigere måte enn den gamle.

– I den forrige indekseringen ble det ikke gjort noen forskjell på Trondheim og Indre Fosen. Nå mener jeg vi har fått en riktigere plassering enn tidligere.

Mens Trondheim nå er plassert på nivå 2; nest-mest sentrale kommuner, er Indre Fosen plassert på nivå 5; nest-minst sentrale kommuner. På landsbasis er trønderhovedstaden på 16. plass, mens Indre Fosen er nummer 264.

– Vi har vært i feil sone tidligere, men det er nå rettet opp. Dette har betydning for distriktstilskudd som kommuene tildeles gjennom rammeoverføringer. Dette er penger spart! sier Saghaug.

Minst sentralt

Åfjord får en score på 530. Dermed er Åfjord én av tre Fosen-kommuner som er plassert i kategorien med de minst sentrale kommunene. Osen kommune er Norges 391. mest sentrale kommune, mens Roan kommune er Fosens minst sentrale, og har bare atten kommuner bak seg på lista.

– Jeg synes det er vanskelig å kommentere slike rapporter, og er usikker på hva hensikten med dem er. Det føles som at hensikten er å snakke ned distriktene, og det syns jeg blir rart, sier ordfører i Roan kommune, Einar Eian.

Kategorien som Roan, Åfjord og Osen kommuner befinner seg i, er den største kategorien, med 125 kommuner. Dette utgjør likevel bare 4,6 prosent av landets innbyggere, til tross for at kategorien rommer nesten tretti prosent av alle landets kommuner.

– Hva er hensikten med å finne hva som er mest sentralt? Jeg forstår ikke det helt, sier Eian, som ikke har sett rapporten, når Fosna-Folket tar kontakt.

Roan kommune har en indeks på 402, Osen kommune 416, og Åfjord kommune 530.

(saken fortsetter under grafikken)

Oslo er Norges mest sentrale kommune, mens Utsira (Rogaland) er Norges minst sentrale kommune, ifølge rapporten. Foto: SSB

Størst og minst

Ettersom Oslo, naturlig nok, er landets mest sentrale kommune, starter skalaen her, på 1 000, og går nedover mot 0. Resten av landets resterende 421 kommuner er rangert med Oslos indeks som utgangspunkt. Mens hovedstaden er Norges mest sentrale kommune, er Utsira kommune Norges minst sentrale. Kommunen ligger i Nordsjøen, utenfor Karmøy, og er landets minst befolkede kommune, med et innbyggertall på 201 (2017).

Utsira kommune har fått en indeks på 295.

I undersøkelsen har SSB benyttet oppdaterte tall fra Folkeregisteret, og inkluderer alle som er registrert bosatt i Norge.

Det som også kommer frem i undersøkelsen er at halvparten av alle nordmenn har mer enn fjorten minutter reisetid til jobb. Sammenlignet med servicefunksjoner, viser undersøkelsen at folk flest har kortere reisetid til tjenestetilbud enn til arbeidsstedet. Kun sytten prosent har mer enn tjue minutter til servicefunksjoner.

Metode

Indeksen er satt sammen av to del-indekser basert på:

• Antall arbeidsplasser de som bor i den enkelte grunnkrets kan nå med bil i løpet av nitti minutter.

• Hvor mange ulike typer servicefunksjoner (varer og tjenester) de som bor i den enkelte grunnkrets kan nå med bil i løpet av nitti minutter.

Samtlige 422 kommuner (tallet er basert på kommuneinndelingen fra og med 1. januar 2018) er delt inn i seks sentralitetsklasser, der nivå 1 er de mest sentrale kommunene og nivå 6 er de minst sentrale kommunene. Den endelige indeksen er vektet etter hvilken klasse den enkelte kommune er plassert i.

Av antall arbeidsplasser og servicefunksjoner som ligger innenfor nitti minutters kjøring, er de som ligger nærme vektet høyere enn de som ligger langt unna.