– Vi får sju millioner for 2018. I kommunestyremøtet der saken ble diskutert ble det sagt at Fylkesmann hadde lovet åtte millioner kroner for 2018.  Etter en runde i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) ble dette redusert til sju millioner. Noe må ha skjedd fra det kommunestyremøtet og fram til KMD diskuterte saken. Det får vi aldri vite, tror Per Kristian Skjærvik (Ap) i Rissa.

LES OGSÅ: Departementet lover Indre Fosen sju millioner kroner i sonetilskudd neste år

– 2019 - 2038 bekymrer

Lovnaden om penger for 2018 lå på bordet da kommunestyret diskuterte overføringene. Men da var de én million kroner høyere, understreker han.

– Det et enstemmig kommunestyre mente den gangen, var at åtte millioner for 2018 var for dårlig. Det er vel og bra at vi får sju millioner kroner for 2018, da det avhjelper budsjettet for kommende år. Men det er tiden fra 2019 - 2038 som bekymrer oss i opposisjon. Den nye kommunen vil mangle åtte millioner i året fram til 2038 - over 150 millioner kroner totalt. Det synes vi at også posisjon bør være bekymret over.  Dette vil få stor betydning for tjenesteproduksjon i den nye kommunen, for eksempel hvor mange skoler og institusjoner vi skal ha, mener Skjærvik.

– Kan ikke ha lest brevet grundig nok

Han reagerer på at ny leder i Fosen Indre Høyre, Daniel Lyngseth Fenstad, i Fosna-Folket har kommentert at dette er en utilsiktet feil.

– En slik uttalelse må basere seg på at han ikke har lest brevet grundig nok. Der står det tydelig at det såkalte sonetilskuddet skal beregnes etter at kommunene er sammenslått, og ikke er en del av inndelingstilskuddet, som stortingsvedtaket sa vi skulle beholde. I samtaler med ordfører Steinar Saghaug (H) har jeg oppfattet at vi skal gjøre en jobb sammen for å få ting på plass. Ordføreren gjør sin jobb i denne sammenhengen, og vi vår. Så det må være for lederen i Høyres egen regning at han mener opposisjon er uansvarlig, framholder Skjærvik.

– Vil være som å tro på julenissen

– Det er heller uansvarlig av lederen i Høyre å tilsynelatende sette seg på rompa og tro at følgende setning som står i brevet fra KMD, vil gi oss åtte millioner kroner i året fra 2019 og til 2038: «Departementet vil se nærmere på beregningene av sonekriteriet». Det vil være som å tro på julenissen, mener Per Kristian Skjærvik.

Han mener det som kreves nå er hardt arbeid opp mot storting og regjering.

– Det må vi gjøre samlet, og ikke stykke vis og delt. Det skylder vi våre innbyggere i den nye kommunen Indre Fosen, legger Per Skjærvik til.

Svarer på kritikken

Daniel Lyngseth Fenstad svarer slik på Skjærviks kritikk:

"Siden Skjærvik tydeligvis ikke har lest uttalelsene mine like grundig som han har lest brevet fra departementet, kan jeg gjerne gjenta de for han. Vi skal kjempe med nebb og klør for en varig løsning på dette. Vi er ikke ferdige før vi har fått det, og det håper jeg vi kan stå sammen om", skriver han i en SMS til Fosna-Folket.