- Fortsatt beitedrift på Tarva er det viktigste tiltak for å ta vare på kulturlandskapet i framtida. I den forbindelse ble behovet for å sikre reint drikkevatn på Tarva pekt ut som et svært viktig tiltak, sier seniorrådgiver Eva Dybwad Alstad i landbruksavdelingen hos fylkesmannen i Trøndelag.

Tarva er et av 32 nasjonalt utvalgte kulturlandskap i landbruket.

I år har fylkesmannen fått 600 000 kroner til gjennomføring av tiltak som del av ordningen.

Fylkesmannen stiller seg positive til at deler av midlene går til å sikre ferskvann på øygruppa.

Kulturlandskap

I fjor ble ordningen med utvalgte kulturlandskap utvidet med ti områder. Kulturlandskapet rundt Austrått i Ørland kommune var Sør-Trøndelags kanskje heteste kandidat, men nådde ikke opp.

I etterkant har Miljødirektoratet, Riksantikvaren og Landbruksdirektoratet anbefalt at Austrått bør bli del av ordningen for å sikre verdiene i området og støtte opp under de som skjøter området i dag.

De statlige midlene som kommer Tarva til gode skal gå til skjøtsel, drift, vedlikehold, istandsetting, investeringer, planlegging, formidling, tilrettelegging og andre tiltak, ifølge sekretariatet de tre statlige direktoratene står bak sammen.

Drikkevann

Det er ikke lagt drikkevann ut til Tarva. Både de titalls fastboende og de som bruker de rundt femti fritidsboligene på øygruppa må ha med eget vann til drikke. Det finnes ferskvann som kan benyttes til vasking o.l, men som få drikker.

I februar i år diskuterte formannskapet i Bjugn kommune på nytt mulig drikkevannsforbindelse til Tarva. Planene har tidligere blitt lagt på is, men en ny rapport fra Rambøll gjør at diskusjonen er i gang igjen.

Rambøll har skissert en mulig løsning på drikkevann til Tarva via en nesten ti kilometer lang undersjøisk kabel, der rundt ni kilometer vil ligge langs havbunnen ut til øya. Prislappen er beregnet til størrelsesordenen 12 millioner kroner.

Møte

Sist uke var fylkesmannen på befaring på Tarva og gjennomførte samtidig møte med grunneiere, landbruksavdelinga i kommunen, brukere og interessenter på øygruppa.

Sammen diskuterte de hvordan best mulig å forvalte årets 600 000 kroner for å bevare kulturlandskapet på Tarva for fremtiden, som del av våre nasjonale fellesverdier.

Der ble drikkevann nevnt som et viktig tiltak for å bevare kulturlandskapet.

- Fylkesmannen er positiv til å sette av midler i årets budsjett til delfinansiering av tiltaket. Andre viktige tiltak som må gjennomføres for å ta vare på landskapet er innsamling av søppel i strandsonen og fjerning av sitkagrana, sier Eva Dybwad Alstad.

Dagens «drikkevannskilde» på Tarva. Foto: Jakob Ellingsen